Русе/Бургас. Честванията по повод празника на българските Военноморски сили (ВМС)

...
Русе/Бургас. Честванията по повод празника на българските Военноморски сили (ВМС)
Коментари Харесай

Военноморските сили отбелязват 142 години от своето създаване

Русе/Бургас. Честванията във връзка празника на българските Военноморски сили (ВМС) по традиция започнаха от град Русе, където на 12 август 1879 година се основава военният флот на България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . На 3 август военнослужещи от Военноморски сили отдадоха военни почести и сервираха венци и цветя на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич и на „ Паметника на моряка ”. С едноминутно безмълвие те се преклониха пред паметта на военните моряци, отдали живота си за Отечеството.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев организира срещи с регионалния шеф на Русенска област Борислав Българинов и с кмета на Община Русе Пенчо Милков.

По мотив 142-ата годишнина от основаването на Военноморските сили кметът на Община Русе награди заместник-диригентът на Представителния духов оркестър на Военноморски сили капитан-лейтенант Георги Зайранов и оркестрантите основен старшина Живко Иванов и основен старшина Руслан Драганов за всеотдайна и високопрофесионална активност и за реализирани високи резултати в осъществяването на служебните отговорности.

Проявите в Русе приключиха с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на града.

Днес 142-ата годишнина от основаването на Военноморски сили беше маркирана в град Бургас с боен обред по поднасяне на венци и цветя пред „ Паметника на моряка “. В 19.00 ч. на площада пред общината в града ще стартира празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Оркестърът е планувал празнична стратегия и за жителите и гостите на град Созопол. Концертът ще стартира в 20.30 ч. през днешния ден в Летния спектакъл в града.

Проявите във връзка годишнината от основаването на Военноморски сили включват още: разкриване на 5 август от 10.00 ч. на галерия, проведена от Военноморския музей в гр. Варна, отдадена на творчеството във флота в годините на Студената война; празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили взаимно с отбор „ Родолюбие “ от град Тараклия, Молдова, който ще се състои на 6 август от 19.30 ч. пред входа на Морската градина във Варна; Ден на отворените порти на 7 август, в който жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да посетят кораби от състава на Военноморски сили, и тържествено събрание-концерт, което ще стартира в 18.00 ч. същия ден в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в гр. Варна.

Кулминацията на тържествата във връзка 142-ата годишнина от основаването на Военноморски сили ще бъде на 8 август, когато по традиция от 9.00 ч. на Морска гара Варна ще се състои тържественото повдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморски сили и ще се организира военният обред по заграбване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров ”. Празничните прояви ще завършат с концерт на хора на ветераните, който ще стартира от 18.00 ч. на сцена „ Раковина “ в града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР