Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на тамплиерите направи дарение

Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на тамплиерите направи дарение ...

Орденът на тамплиерите с дарение за къщата-музей на Ваня Пет...


Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на тамплиерите направи дарение за къщата - музей на поетесата Ваня Петкова. Тя се намира в първомайското село Езерово, а дъщеря й Оля Ал-Ахмед, известна журналистка и преводачка, се опитва да събере средства за ремонта.

"Ваня Петкова бе истински рицар, борещ се за правдата и срещу несправедливостите на този свят! Нейната поезия бе рицарска, тя заслужава да има къща - музей", сподели Румен Ралчев. Освен него дарения направиха и други почитатели на поезията на голямата българска поетеса. Сред тях са бизнесменът Руслан Янев от Симитли и Рада Петрова от Варна. "Днес бригадата на майстор Фикри започна ремонта на оградата на къщата-музей "Ваня Петкова". Ще се налива бетонна подпорна стена и бетонен пояс отгоре и върху портата, където ще виси 13 кг табела от дърворезба, дарение от майстора - дърворезбар Минчо Маринов Табелата е уникат, ръчна изработка", написа в четвъртък във Фейсбук Оля Ал-Ахмед.

Тя алармира, че събраните до момента средства не достигат. Само бетонът, който ще се налива, струва 1000 лв, а наличните пари са едва 1600 лв.

"Ще са необходими още много средства за довършване на фасадата на музея и къщата за гости, както и за вътрешния ремонт на двете сгради. Най-учтиво призовавам добрите сърца за дарения заедно да довършим къщата-музей "Ваня Петкова" в село Езерово, община Първомай, област Пловдив", написа още в страницата си Оля Ал-Ахмед.

Всички дарители ще бъдат вписани в почетна мрамо

рна дъска, ще получат последните няколко книги на поетесата, издадени посмъртно, и ще могат да ползват за почивка и мероприятия къщата за гости „Синята къща – Ваня Петкова“ в село Езерово в подножието на Източните Родопи.Оля Ал-Ахмед изпрати и банкова сметка в лева, на която желаещите да превеждат дарения. Тя е на нейно име:

Олга Жаклин Нури Садик Ал Ахмед.
BPBIBGSF
BG45BPBI 7940 1009 6133 01

Източник: marica.bg