Румен Радев с коментар за самолетите F-16. Президентът припомни защо

...
Румен Радев с коментар за самолетите F-16. Президентът припомни защо
Коментари Харесай

Радев за F16: Правителството трябва да вземе изключително тежко решение

Румен Радев с коментар за самолетите F-16 . Президентът напомни за какво през 2016 година е наложил несъгласие на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем F-16. 

 

" Не поради самолета. Той ни дава прелестни бойни качества. Наложих несъгласие за метода, по който беше подписан този контракт от българската страна. Тогава ясно споделих, че държавното управление по това време крие действителната цена от българската общност. Реалната цена, която ни се оферираше, беше 3 милиарда лв. ”, посочи той, съобщи Нова тв.

 

По думите му държавното управление тогава е взело решение да ореже безобразно пакета. " Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до цялостна ескадрила ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - още веднъж предлагането е 3 милиарда и няма по какъв начин да бъде другояче ”, добави президентът.

 

Радев изясни, че в случай че желаеме този аероплан да лети в България, да разполага с цялото съоръжение и услуги, цената е 3 милиарда за втората половина.

 

" Сега държавното управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата, ще коства на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим в този момент при разсрочено заплащане и може ли да си го разреши българското държавно управление ”, сподели той.

 

Президентът сподели, че би трябвало да имаме цялостна ескадрила. " Ако някой продължава да приказва, че България ще може да носи наряди с F-16 незабавно след 2025 година, той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство единствено с осем самолета ”, безапелационен е Радев.

 

Той добави, че в случай че държавното управление вземе решение задоволително експедитивно и в границите на два-три месеца отговори и подписа контракт, идващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде през 2027-2028 година

 

" Това значи да можем да носим бойно дежурство към 2030 година, в случай че сключим контракт в този момент. Ако държавното управление реши да се бави, празнотата от вероятно прекъсване на МиГ-29 до този миг ще стане още по-голяма. Очаквам държавното управление да прегледа всички вероятни варианти и да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система за Противовъздушна отбрана на НАТО. И да не позволяваме неуспех в нашите качества, изключително в такива сериозни времена ”, добави президентът.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР