Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана

...
Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана
Коментари Харесай

Радев и Ердоган се обединиха за по-голям контрол на границата ни

Румен Радев дойде на работно посещаване в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца " Вахдеттин ", след което дадоха взаимна конференция.

Българският президент сподели, че благодари на президента Ердоган за обичайното гостолюбие.

" България и Турция са съседи в един доста комплициран район. Сътрудничеството сред България и Турция е значимо за сигурността и стабилността в района ", акцентира Радев, като добави, че двете страни имат значимо взаимноизгодно съдействие в сферите на стопанската система, енергетиката, туризма и посочи смисъла на опазването на сигурността на общите граници.

Той добави, че Турция е измежду водещите вложители в България. Както означи и президентът Ердоган, стокообменът сред двете страни надвиши 6 милиарда $, уточни българският държавен глава.

Във връзка с рецесията в Украйна Румен Радев уточни, че войната в Украйна " трансформира към този момент и световните вериги за доставки " и " през днешния ден единственият благонадежден сухопътен маршрут е през Турция и България ".

" Вече усещаме този факт посредством засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно би трябвало да създадем ограничения за повишение на сигурността. За да имат триумф нашите инициативи е значимо да имаме добре охранявана граница. Разбираме и компликациите, пред които е изправена Турция във връзка с миграцията ", уточни българският президент.

" Оценяваме напъните и приноса на Турция за разрешаване на спора в Украйна, в това число посредством съглашението за експорт на зърно, както и във връзка с размяната на военнопленници сред Украйна и Русия ".

Ердоган съобщи от своя стана, че на срещата с Радев са били разисквани редица въпроси, в това число съдействието в областите на стопанската система, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната съгласуваност сред двете страни. Той акцентира, че има обща воля за насърчаване на съдействието. Президентът на Турция уточни, че стокообменът сред двете страни възлиза на 6 милиарда $, само че добави, че общата цел е тази стойност да доближи 10 милиарда $ в най-кратък период.

" Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и изключително с укрепването на инфраструктурата за надзор на храните ", сподели още Ердоган. 

Той посочи, че Турция поставя старания за опазването на общото културно завещание, с което е обвързвана самодейността за възстановяване на Желязната черква в Истанбул.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР