Румънското правителство поиска обяснение от Брюксел по повод предполагаемата му

...
Румънското правителство поиска обяснение от Брюксел по повод предполагаемата му
Коментари Харесай

Новото правителство на Румъния открито тръгна на война с Брюксел

Румънското държавно управление изиска пояснение от Брюксел във връзка хипотетичната му " интервенция във действието на правораздаването " в страната. В писмо, изпратено до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър председателят Виорика Дънчила желае разяснения по документ, който беше публикуван от ефирен канал, непосредствен до ръководещата социалдемократическа партия, съобщи БГНЕС.
Става дума за документ от октомври 2012 година, в който Европейски Съюз желае от тогавашния министър на правораздаването сведения по няколко каузи за корупция по високите етажи против политически ръководители, в това число премиера Адриан Нъстасе и някогашния народен представител и медиен магнат Дан Войкулеску. Настоящият министър председател смята, че е от главно значение за връзките сред Букурещ и Брюксел " да се обясни дали въпросният документ е достоверен ", защото той съставлява, в нейните очи, интервенция във действието на правораздаването и разделянето на управляващите.
Виорика Дънчила декларира, че е осведомена от сегашния министър на правораздаването, че този вид " императивни претенции " съставлява повтаряща се процедура от страна на Европейската комисия.
В своето писмо министър председателят и някогашен евродепутат желае също и повдигане на Механизма за съдействие и инспекция, който беше въведен против Румъния (и България) от влизането им в Европейски Съюз през 2007 година.
В началото на март зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс прикани Букурещ да не потегля в неправилна посока със своята правосъдна промяна, защото няколко закона, които бяха гласувани от лявото болшинство в румънския парламент, тревожат Брюксел. Става въпрос за желанието на социалдемократите, които са наследници на румънските комунисти, да се намесят в работата на водената от Лаура Кьовеши антикорупционна прокуратура, с помощта на която доста политици в Румъния бяха наказани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР