Румънското правителство одобри днес проектозакони за оттегляне на Румъния от ...

Румънското правителство одобри днес проектозакони за оттегляне на Румъния от

Румънското правителство одобри изтегляне на страната от две банки с руски капитал

Румънското държавно управление утвърди през днешния ден проектозакони за отдръпване на Румъния от банките с съветски капитал Международна капиталова банка (МИБ) и Международна банка за икономическо съдействие (МБИС), заяви през днешния ден министърът на финансите Адриан Къчу, представен от Аджерпрес.

" Днес държавното управление утвърди два проектозакона, които влизат в парламентарно разискване в незабавен режим - за отдръпването на Румъния от двете банки с съветски капитал МИБ и МБИС. На процедура съблюдаваме уговорката, който поехме за започване на стъпки към отдръпване от тези две банки и сме в съгласуваност с останалите страни членки на двете финансови институции. По отношение на Международна банка за икономическо съдействие се координираме с Полша, Чехия, Словакия и България, а във връзка с Международната капиталова банка - с Чехия, Словакия и България ", съобщи Къчу на конференция в държавния замък " Виктория ".

Той посочи, че редом с дебатите в Народното събрание по двата проектозакона ще стартират и договарянията за отдръпване.

На въпрос какви ще бъдат отраженията от отдръпването на Румъния от двете банкови институции, при изискване че редица пенсионни фондове в страната са вложили в облигации, издадени от една от двете банки, финансовият министър посочи, че договарянията ще бъдат водени за реализиране на " безпристрастен резултат ".

" Румънците няма за какво да се тормозят, пенсионните фондове знаят за това решение от цели три месеца и мисля, че посредством договарянията, които ще проведем дружно - от тяхна страна в качеството на вложители, от наша страна в качеството на акционери - ще доведат до обезвреждане на отраженията. Преговорите в този смисъл ще се водят по този начин, че резултатът да бъде безпристрастен, в смисъл да не загуби никой нищо ", уточни финансовият министър.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg