Румънско-германска писателка, поетеса и есеистка Херта Мюлер (на немски: Herta

...
Румънско-германска писателка, поетеса и есеистка Херта Мюлер (на немски: Herta
Коментари Харесай

Румънката Херта Мюлер печели Нобел за литература за 2009 година

Румънско-германска писателка, поетеса и есеистка Херта Мюлер (на немски: Herta Müller) е известна със своите творби, описващи тежките условия на живот в Румъния при режима на Николае Чаушеску (Nicolae Ceaușescu; 26 януари 1918 - 25 декември 1989 година, началник на комунистическа Румъния от 1965 до рухването на режима му през декември 1989-а “, и преследванията против румънските немци при комунистическото ръководство в страната. Те са наследници на тези немци, с които австрийската императрица Мария Тереза (1717-1780 г.) колонизира едва популации район на Банат с етнически немски селяни от немските провинции Швабия, Елза и Бавария, както и с австрийци. Така Банатският район става прочут като "Дунавска Швабия ".

Херта Мюлер е родена на 17 август 1953 година в Ницкидорф, Банат, и е с немски етнически генезис. Майка ѝ е депортирана в Съюз на съветските социалистически републики, в един от лагерите за насилствен труд. Баща ѝ изкарва прехраната на фамилията като водач на камион. От 1973 до 1976 година Херта Мюлер учи германистика и румънистика в университета на град Тимишоара, който е административен център на Окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. (На 15 декември през 1989 година в Тимишоара избухва румънската гражданска война против диктатора Николае Чаушеску, която довежда до свалянето му от власт.).

През 1976 Херта Мюлер стартира работа в машиностроителен цех като преводачка, само че скоро е набедена и напуща. След това изкарва прехраната си с учителска активност по учебни заведения и детски градини. Тя е преследвана от режима на Чаушеску, защото остро подлага на критика властта, а творбите ѝ са цензурирани. През 1987 година емигрира от Румъния и се открива в Западен Берлин. В началото на 90-те години придобива интернационална популярност, като книгите ѝ са преведени на повече от 20 езика. От изключително значение е романът ѝ "Разлюлян мирис " (Atemschaukel), оповестен през 2009 година.

От 1995 година Мюлер е член на Немската академия за език и литература в Дармщат и на "Обединението на немските есесити, новелисти и поети ".

Херта Мюлер печели над 20 литературни награди, измежду които Немската езикова премия (Deutscher Sprachpreis, 1989 г.), премията "Розвита " (1990 г.), "Наградата на немската рецензия " (1992 г.), Европейската премия Aristeion Prize (1995 г.), като тя е единствена представителка на немскоговорящите страни, печелила тази премия.

Херта Мюлер е притежател и на Нобеловата премия за литература за 2009 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР