Румънският закон за движение по пътищата се оказва много по-строг

...
Румънският закон за движение по пътищата се оказва много по-строг
Коментари Харесай

Наши шофьори остават без книжки заради нарушения в Румъния

Румънският закон за придвижване по пътищата се оказва доста по-строг от българския, поради което и доста българи остават без книжки поради позволени нарушавания.
Оказва се обаче, че след приключване на наказванията отнетите книжки постоянно пътуват с месеци и дори години към своя собственик. 120 са отнетите от румънски служители на реда шофьорски книжки на българи единствено за първата половина на тази година, оповестиха от българското посолство в Букурещ.

" Платих санкцията, оттова ми споделиха, че би трябвало да отида на нотариус да се подпиша, че 90 дни няма да карам в Румъния, като трябваше да извикам и преводач... Не знам румънски, не знам какво става, в случай че нямаше човек румънец с мен, мъчно щях да се оправя. Като се прибрах тук, в случай че ме бяха спрели, аз не мога да потвърдя, че книжката ми е взета в Румъния ", споделя пред Българска национална телевизия Росен Петров.

" След приключване на гратисния интервал от 15 дни, в случай че има наложено наказване „ отнемане от право на ръководство на МПС на територията на Румъния " и водач бъде заловен да ръководи автомобил тука, до момента в който тази възбрана още е в действие, наказването е затвор ", изяснява Георги Воденски, първи секретар на Българското посолство в Букурещ.

Водачите с взети книжки в Румъния няма по какъв начин да карат законно у нас или други страни от целия свят. Международният документ за шофиране, в случай че имат подобен, също не важи без да е показан и националният. Освободената от Румъния брошура пътува с дипломатическа поща от българското посолство до външното министерство, след това до Главна дирекция на полицията и едвам тогава стига до регионалното ръководство, където се води на доклад нейният собственик - процедура, която може да отнеме месеци, даже години.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР