Румънският премиер оправда насилието срещу протестиращитеРумънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати

...
Румънският премиер оправда насилието срещу протестиращитеРумънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати
Коментари Харесай

Румънският премиер оправда насилието срещу протестиращите

Румънският министър председател оправда насилието против протестиращите
Румънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати писмо до Европейски Съюз описвайки митингите в столицата от предходната седмица. В него тя разказва демонстрациите като опит да се смъкна държавното управление и пази реакцията на полицията, оповестяват локални медии.

„ Аз считам, че тези опити да се смъкна това законно държавно управление посредством принуждение може да бъде рисков казус за една демократична страна ”, написа в писмото си Дънчила. Писмото е било написано на румънски и е било адресирано до ръководителят на европейската комисия Жан Клод Юнкер и до неговият заместител Франс Тимерманс. Говорителят на Европейска комисия удостовери писмото и съобщи, че навреме ще бъде изпратен отговор.

Според Дънчила "различни политици, в това число и президента Клаус Йоханис се пробва с принуждение да смъкват законното държавно управление в Румъния".

Миналият петък над 80 000 индивида излязоха на площад „ Виктория ” в центъра на румънската столица, с цел да се включат в митинг срещу държавното управление. Протестиращите бяха главно хора живеещи отвън рамките на страната. Те са недоволни от данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Хората упорстват също за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласоподаване.

Напрежението ескалира, избухна принуждение. Част от стачкуващите се пробваха да пробият загражденията. Полицията употребява сълзотворен газ против тях, с цел да ги разпръсне. При конфликтите пострадаха 452 души. 70 от тях, в това число 11 жандармеристи, са настанени в болница. По време на безредиците бяха арестувани 33 души, стартирани са 8 наказателни каузи и са наложени 23 санкции на стойност 17 000 лейи /3700 евро/.

Президентът и министър председателят на страната се разминаха в оценките си за митинга и реакциите на органите на реда.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на жандармерията против антиправителствената проява. А румънският министър председател Виорика Дънчила изрично осъди насилието по време на антиправителствената проява. Според нея то е дело на „ проведени групи, които са се възползвали от гражданския митинг “, само че не на органите на реда. /БГНЕС и АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР