Румънският парламент свали с вот на недоверие правителството на Виорика

...
Румънският парламент свали с вот на недоверие правителството на Виорика
Коментари Харесай

Вечерни новини: Газовата връзка с Гърция получи финансиране, румънското правителство падна

Румънският парламент смъкна с избор на съмнение държавното управление на Виорика Дънчила

Офанзивата на Турция против кюрдските сили в Северна Сирия разбираемо остана във фокуса на интернационалните медии и през днешния ден. Иначе няколко драми се развиват в Европа. Лош бе денят в Букурещ, където румънските депутати смъкнаха държавното управление с избор на съмнение. А европейските депутати пък изненадващо отхвърлиха френския претендент за еврокомисар Силви Гулар.

В България денят за благополучие не донесе нови политически драми. Ден откакто " Еврохолд " показа проектите си за сдруженията на CEZ в България при сполучливо привършване на договорката, Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че ще прави задълбочено изследване по проблема. Това значи закъснение на решението с още няколко месеца, като претекстът е, че " Еврохолд " дава застраховки, които могат да дадат конкурентно преимущество на " ЧЕЗ трейд " при покупко-продажби на енергийната борса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А до момента в който някогашният началник на антикорупционната организация Пламен Георгиев бърза да събори оповестените за противозаконни постройки на терасата си, преди да заеме новия си сладостен пост като консул във Валенсия, депутатите се сетиха, че КПКОНПИ няма началник от месеци, и стартираха закъснялата процедура за избор на нов ръководител. Самата комисия пък, въпреки и без шеф, разгласи, че е открила спор на ползи при някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев при отпущането на евросредства за къщата му за посетители в Сандански.

ПЕТ Пожарна охрана ЧЕТИРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в четири фрази

Газовата връзка с Гърция получи финансиране

БЕХ най-накрая съумя да завърши контракта за заем от 110 млн. евро с Европейската капиталова банка за финансиране на градежа на газовата връзка България - Гърция. Бяха подписани и договорите с определените още напролет компании J&P AVAX - за строителството, и Corinth Pipework Industries - за доставката на тръбите. Строителство на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини би трябвало да завърши за най-много 18 месеца, само че упованията са това да се случи още в края на 2020 година И да обезпечи различен на съветския газ.

Правителството в Румъния падна след избор на съмнение

Румънските депутати смъкнаха с избор на съмнение държавното управление на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила . Нейният кабинет загуби болшинството през август, откакто по-малкият й сътрудник, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна обединението поради политически разлики и се причисли към опозицията, която пък упреква държавното управление на социалдемократите, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции. Сега президентът Клаус Йоханис би трябвало да даде опция на парламентарните партии да образуват преходно държавно управление до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 година, а в случай че не съумеят да излъчат кабинет до 60 дни, той може и да свика изключителни избори .

Европарламентът отхвърли френския претендент за еврокомисар

Европейският парламент отхвърли френския претендент за еврокомисар Силви Гулар, нанасяйки удар на президента Еманюел Макрон и на бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи " Политико ". Две комисии в Народното събрание организираха скрито гласоподаване и не утвърдиха номинацията на Гулар за еврокомисар за вътрешния пазар , чието портфолио щеше да включва политиката за индустрия, защитата и технологиите. Спрямо Гулар е имало съществени въпроси за нейния интегритет, само че някои евродепутати подозират, че блокът на ЕНП е желал да си отмъсти на Макрон след неуспеха на кандидатурата на Манфред Вебер за ръководител на Европейска комисия. Преди Гулар (подкрепена от либерално-центристката група) евродепутатите отхвърлиха кандидатурите и на румънката Рована Плумб (подкрепяна от Социалисти и демократи) и унгареца Ласло Трочани (подкрепян от ЕНП), като по този начин и трите огромни блока в европарламента имат по една " жертва ".

Турция напредва с офанзивата против кюрдите в Сирия

Турция напредва с огромната военна интервенция в Северна Сирия, ориентирана против кюрдските сили в региона, която стартира през вчерашния ден, като турската войска към този момент е постигнала първичните си въздушни и сухоземни цели. Целта на интервенция " Извор на мира " е да изтласка кюрдските сили надалеч от турската граница и да сътвори " безвредна зона ", в която да бъдат преселени част от сирийските бежанци, пребиваващи в Турция. Операцията стана допустима, откакто при започване на седмицата Тръмп позволи американските войски да се изтеглят от Североизточна Сирия и по този начин на процедура даде " зелена светлина " на Анкара да предприеме дейности и прекатурна политиката си за отбрана на кюрдите. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще пусне милиони бежанци към Европейски Съюз , в случай че страните членки не престават да подлагат на критика военната атака на Анкара в Сирия.

Младите лекари също излязоха на митинг

След протеста на сестрите младите лекари също стачкуваха през днешния ден - против проектонаредбата за специализациите , съгласно която учащите се по държавна поръчка за придобиването на компетентност ще получават дотация от страната . Причината е, че съгласно плана страната ще заплаща на лечебните заведения заплатите на младите лекари в размер на две минимални работни заплати за интервала от 4-5 години, в който те специализират. След това обаче лекарите ще би трябвало да работят три години в места с дефицит на експерти по сходство на разпределението по времето на социализма, като в случай че не отидат в провинцията, младите експерти ще би трябвало да върнат получените пари по време на специализацията, които към днешна дата са над 53 хиляди лева

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Магистрала " Хемус " се удължава

Нови 9.3 км от автомагистрала " Хемус " ще бъдат пуснати за придвижване в петък. Отсечката е сред Ябланица и Боаза и беше издигната от консорциум сред " Хидрострой ", " Водстрой 98 " (вече с ново име ВДХ) и " Пътстрой Бургас " за 66 млн. лева с Данък добавена стойност .

Полша избира нов парламент

Поляците ще гласоподават на парламентарни избори в неделя след четири години ръководство на националистите от " Право и правдивост " (ПиС), които започнаха конфронтационен курс по отношение на Брюксел. Управляващите не престават да се радват на най-голяма поддръжка измежду електората, като съгласно последните проучвания водената от ПиС коалиция ще получи 42.4% от вота, а главният й противник - проевропейската " Гражданска коалиция ", ще вземе единствено 25%.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хиляди изкачват за последно най-голямата канара в света

[Reuters]
Хиляди хора се стичат към скалния монолит Улуру, считан от локалното население в северната част на Австралия за заветен, с цел да се възползват за последно от опцията да го изкачат, преди в края на месеца достъпът до него да бъде стеснен. След траяла десетилетия акция на представители на коренните общности на 26 октомври влиза в действие възбраната за катерене по известната австралийска естествена забележителност, станала известна в предишното като Айерс рок. Нейната цел е да я отбрани от заличаване. Включена в листата на ЮНЕСКО за международното културно и естествено завещание, 348-метровата яркочервена канара е считана за едно от чудесата на света и е една от топ туристическите дестинации, без значение от своето отдалечено местонахождение. Улуру е най-голямата в света изолирана скална маса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР