Румънският Конституционен съд реши, че забрана за амнистия и помилване

...
Румънският Конституционен съд реши, че забрана за амнистия и помилване
Коментари Харесай

Румънският Конституционен съд отхвърли забраната за амнистия за корупирани политици

Румънският Конституционен съд реши, че възбрана за прошка и опрощение в случаи с корумпирани политици ще наруши " главните права " на всеки амнистиран или опрощение, защото помилването се дава от президента основно във връзка със здравословни и филантропични аргументи, съобщи Balkan Insight. Предложената възбрана бе подкрепена от над 80% от хората, които гласоподаваха на народен референдум по правосъдни въпроси през май.

Конституционният съд стигна до заключението си, откакто направи оценка на две начинания за смяна на Конституцията, импортирани от воденото от социалдемократите държавно управление и от дясноцентристката съпротива, водена от Националната демократична партия. Управляващата коалиция и главните опозиционни партии изготвиха две законодателни начинания за смяна на Конституцията, които внесоха в Конституционния съд при започване на юли. И двата плана, целяха да приложат резултатите от референдума, отбелязва Romania-insider.

Националната демократична партия (PNL) дефинира решението като " необяснимо " и съобщи, че то може да бъде интерпретирано от забърканите в корупция като " непредвиден подарък ". Опозиционният Алианс USR PLUS упрекна Конституционния съд, че работи срещу " волята на румънците ".

Кълин Попеску-Търичану, някогашен министър председател и водач на по-малкия сътрудник в държавното управление, съобщи, че решението на съда изкарва нескрито противоконституционния темперамент на референдума, който бе призован от дясноцентристия президент Клаус Йоханис като опит да спре противоречивите правосъдни промени на ръководещите.

Откакто пристигна на власт през януари 2017 година, държавното управление на социалдемократите е мощно подложено на критика в страната и в Брюксел, че отслабва антикорупционното законодателство и подкопава върховенството на закона посредством правосъдните си промени. Според критиците промените целяха да защитят някогашния водач на социалдемократите Ливиу Драгня, който бе считан за действителният началник на държавното управление и бе вкаран в пандиза на 27 май, откакто беше наказан за корупция.

След решението на Конституционни съд двата плана ще се върнат в Народното събрание, където ще бъдат променени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР