Румънските власти заявиха, че добивът на газ от черноморското находище

...
Румънските власти заявиха, че добивът на газ от черноморското находище
Коментари Харесай

Румъния планира да изнася газ за региона и с приоритет за Молдова

Румънските управляващи обявиха, че добивът на газ от черноморското находище Neptune Deep ще трансформира страната в районен експортьор, като Молдова ще бъде приоритет. Очаква се Neptune Deep да проработи през 2026 година, написа Balkan Insight.

От румънското енергийно министерство показват, че страната ще създава повече газ, в сравнение с използва, когато стартира добивът от Черно море. Така ще може да изнася за страни в района като България, Гърция и Унгария, само че " най-много за Молдова ".
Регионален енергиен експортьор
Започването на добива от Черноморския регион се чака след няколко години. По думите на румънския министър председател Николае Чука първите газови доставки от Neptune Deep ще бъдат факт " не по-късно от 2026 година ". Чука добавя: " Прогнозите ни дават убеденост, че има задоволително наличия, с цел да доставяме газ на нашите съседи както в района, по този начин и в Европейски Съюз. "
Реклама
В края на март румънската държавна енергийна компания Romgaz утвърди контракта за покупката на над 50% от находището Neptune Deep от американския колос ExxonMobil за 1.06 милиарда $. Основният акционер в Romgaz е румънската страна, която има дял от 70%. " Румъния посредством Romgaz става част от този консорциум, който дружно с OMV-Petrom ще добива газ от дълбоководния периметър ", разяснява румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску. По думите му цялото количество газ в находището надвишава 100 милиарда куб.м, което на процедура удвоява румънското произвеждане, покрива потреблението на страната и й разрешава да стане районен енергиен експортьор.

Приоритет ще бъде експортът за Молдова. Страната сега разчита на 100% на газ от съветската компания " Газпром " и се пробва да диверсифицира източниците си, изключително откакто Москва атакува Украйна и спря газовия експорт за Полша и България.
Два терминала за LNG в Александруполис
Същевременно нов газов терминал в Гърция, който ще проработи в края на 2023 година, ще придвижва газ за Молдова и Украйна, като понижи зависимостта им от съветските доставки. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи градежа на два терминала за полутечен природен газ (LNG терминали) в Александруполис, единият от които ще транспортира газ до Молдова и Украйна.
Терминалите ще затвърдят ролята на Атина като районен снабдител на природен газ Източник: Reuters
Двата терминала ще бъдат приключени и ще проработят до декември 2023 година, което ще затвърди ролята на Атина като районен снабдител на природен газ. Износът ще бъде към България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Планираният потенциал за доставки на терминала,, е 6.1 милиарда куб.м годишно. Проектът се построява от консорциума Gastrade, в който главен вложител е инфраструктурната компания Copelouzos Group. Освен нея акционери са Gaslog Investment и операторът на гръцката газова мрежа DEFSA, както и българската " Булгартрансгаз ", която държи 20%.
Реклама
Бившият консултант на молдовския президент Сергиу Тофилат разяснява пред Balkan Insight, че новите терминали няма неотложно да решат казуса с съветската взаимозависимост. Той предизвестява, че " Газпром " държи толкоз огромен дял от газа на европейския пазар, че ще е мъчно бързо да бъдат заместени тези количества. " От тази позиция ще има недостиг и цените ще останат високи ", счита Тофилат.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР