Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и

...
Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и
Коментари Харесай

Има обвинени за шпионажа срещу Газпром в Румъния

Румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) заяви нощес, че след осъществените обиски в офиси на компанията НИС Петрол, филиал в Румъния на съветския колос Газпром, по съмнения в откриване на секретни служебни информации и забранен трансфер на осведомителни данни, са повдигнати обвинявания на четирима души, оповестява в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

В прессъобщение на институцията се показва, че са иззети редица документи и средства за предпазване на данни, осем души са били отведени за чуване, а на четирима от тях - румънски и задгранични жители - са повдигнати обвинявания за " заобикаляне на методологичните правила за използване на Закона за петрола ".

ДРПОПТ извърши през вчерашния ден обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, в това число офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е следена от Газпром, както и в жилища на чиновници, по съмнения в шпионаж.

Според известието на ДРПОПТ четирите лица са упрекнати, че в качеството си на чиновници на мултинационална компания (...) са заобиколили методологичните правила за използване на Закона за петрола, надлежно наложените от Националната организация за минералните запаси процедури, и са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от запаси (минералните запаси) на Румъния на компания от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че следствието на ДРПОПТ, Румънската разследваща работа и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило обстоятелството, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от нефт и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва без да уведомява румънските управляващи какво е разкрила.

Въпреки че е имала задължението да съобщи тези данни на румънската страна, показана посредством Националната организация за минералните запаси, НИС Петрол е предава всички информации непосредствено в Белград и оттова най-вероятно в Москва, показва изданието " Прес Алърт ", отбелязвайки, че румънските управляващи изобщо не са имали визия какво е било намерено при изследванията на НИС Петрол.

Диджи 24 оповестява, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая с обиските в НИС Петрол. Той е декларирал, че това вреди на имиджа на страната, защото НИС Петрол е сръбска компания, само че в случай че обвиняванията са правилни, не става въпрос за сръбски жители.

" Въобще не изключвам опцията за същинска виновност на НИС, само че не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски жители, няма нищо общо с нас. В огромната си част са руснаци, само че ще желаяме повече информации от румънската полиция ", е декларирал Вучич, съгласно Евронюз Сърбия.

Според него абсурдът има връзка с позицията на Сърбия на интернационалната сцена и има за цел " да дисциплинира тези, които някои считат за непослушни ".

" Обвиняват един от клоновете на НИС в приключване на данни или нещо такова. Само това ни липсваше. Обяснявай в този момент, че това няма нищо общо със сръбската страна, когато бъде обявено във всички вести по света, че става дума за една компания от Белград ", отбелязва той.

Компанията НИС посочи, че " е сътрудничила и ще сътрудничи изцяло с всички способени органи за изясняване на всички аспекти, свързани с активността на компанията и чиновниците й в Румъния ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР