Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и

...
Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и
Коментари Харесай

Четирима души с обвинения в рамките на разследването за шпионаж срещу "Газпром" в Румъния

Румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) заяви нощес, че след осъществените обиски в офиси на компанията НИС Петрол, филиал в Румъния на съветския колос Газпром, по съмнения в откриване на секретни служебни информации и забранен трансфер на осведомителни данни, са повдигнати обвинявания на четирима души, оповестява в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

В прессъобщение на институцията се показва, че са иззети редица документи и средства за предпазване на данни, осем души са били отведени за чуване, а на четирима от тях - румънски и задгранични жители - са повдигнати обвинявания за " заобикаляне на методологичните правила за използване на Закона за петрола ".

ДРПОПТ извърши през вчерашния ден обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, в това число офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е следена от Газпром, както и в жилища на чиновници, по съмнения в шпионаж.

Според известието на ДРПОПТ четирите лица са упрекнати, че в качеството си на чиновници на мултинационална компания (...) са заобиколили методологичните правила за използване на Закона за петрола, надлежно наложените от Националната организация за минералните запаси процедури, и са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от запаси (минералните запаси) на Румъния на компания от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че следствието на ДРПОПТ, Румънската разследваща работа и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило обстоятелството, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от нефт и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва без да уведомява румънските управляващи какво е разкрила.

Въпреки че е имала задължението да съобщи тези данни на румънската страна, показана посредством Националната организация за минералните запаси, НИС Петрол е предава всички информации непосредствено в Белград и оттова най-вероятно в Москва, показва изданието " Прес Алърт ", отбелязвайки, че румънските управляващи изобщо не са имали визия какво е било намерено при изследванията на НИС Петрол.

Диджи 24 оповестява, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая с обиските в НИС Петрол. Той е декларирал, че това вреди на имиджа на страната, защото НИС Петрол е сръбска компания, само че в случай че обвиняванията са правилни, не става въпрос за сръбски жители.
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР