Румънската армия получи първата доставка американски ракети земя-въздух "Пейтриът", произведени

...
Румънската армия получи първата доставка американски ракети земя-въздух "Пейтриът", произведени
Коментари Харесай

Румъния получи едно от най-страшните оръжия на САЩ

Румънската войска получи първата доставка американски ракети земя-въздух "Пейтриът ", създадени от компанията "Рейтеон ", в границите на напъните на страната да усъвършенства отбранителния си потенциал на фона на закани от страна на Русия, съобщи "Ройтерс ".

"Румъния преди малко стана по-сигурна страна, приемайки тези ракети "Пейтриът " на територията си. Румънските жители в този момент са по-добре предпазени ", съобщи министър председателят Лудовик Орбан на церемонията по приемане на ракетите на полигон наоколо до черноморския бряг.



Ракетите ще бъдат част от интегрирана система за въздушна защита, включваща закупените неотдавна изтребители Ф-16 в границите на процеса на рационализация на остарялото военно съоръжение на Румъния, с цел да дава отговор на стандартите на НАТО.

Системата на стойност 4 милиарда $ е значим детайл от програмата за реформиране на защитата на членката на Европейски Съюз и НАТО, която се пробва да усъвършенства възпиращия си потенциал по отношение на каквато и да е опасност от страна на Русия.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е заявявал, че Москва вижда разполагането на американски ракети в Източна Европа като огромна заплаха и Москва ще бъде принудена да отговори със усилване на личните си качества за нанасяне на ракетни удари.



Съединените щати желаеха членките на НАТО последователно да усилят бюджетите си за защита до 2 % от брутния вътрешен артикул, а Румъния, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, е измежду първите страни в Европа, които направиха това.

Румъния също по този начин одобри детайли от американската система за противоракетна защита и взе участие с военни контингенти във войните в Ирак и Афганистан.

Американската войска, която съобщи, че противоракетният щит е нужен, с цел да отбрани страните от НАТО против ракетни набези от Иран и не е опасност за Русия, приведе в употреба румънската част от щита на стойност 800 милиона $ през 2016 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР