Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява ...

Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява

Румъния търси спешна помощ от ЕС в борбата с коронавируса

Румъния задейства механизма за гражданска отбрана на Европейски съюз , който обезпечава помощ при изключителни положения , и изиска задоволително дози медикаменти с моноклонални антитела за лекуване на 40 000 пациенти с Коронавирус -19, заяви здравното министерство на страната.

Искането е отправено след телефонен диалог сред министъра на опазването на здравето Атила Цеке и комисаря по казусите на опазването на здравето Стела Кириакидес в четвъртък. По думите на министъра, редица страни са дали обещание помощ.

Моноклоналните антитела имитират естествените защитни сили на организма и е доказано, че понижават смъртността от Коронавирус -19, когато се ползват в точния момент на пациентите, предава БГНЕС.

Румъния е втората най- едва имунизирана страна в Европейски съюз , като единствено 33% от популацията ѝ е получило най-малко една имунизация . Тя също по този начин се справя с най-тежката вълна от коронавирусни инфекции досега , с над 700 нови случая на ден на милион души.

Европейската комисия заяви , че до момента е доставила на Румъния 5200 флакона с медикаменти с антитела, изпратени от Италия, както и 200 кислородни концентратора от медицинските запаси на rescEU, ситуиран в Нидерландия, и 50 кислородни концентратора от Полша. Дания ще изпрати 15 вентилатора и 8 кислородни концентратора.

"ЕС е с Румъния ", съобщи комисарят по спешните казуси Янез Ленарчич, представен от "Политико ". "Румъния е доста деен член на фамилията на Европейски съюз в региона на гражданската отбрана , който оказва помощ на други страни по време на пандемията. Последните доставки за Румъния доказват, че солидарността на Европейски съюз работи и в двете направления . "

Източник: dnes.bg