Румъния в момента има голямо търсене на български краставици, защото

...
Румъния в момента има голямо търсене на български краставици, защото
Коментари Харесай

Български краставици пробиха в Румъния

Румъния сега има огромно търсене на български краставици, тъй като локалната оранжерийна продукция е към този момент изчерпана. Оказва се, че оранжерийните зеленчуци там до края на май към този момент са отгледани и продадени, а по-късно цяло лято северната ни съседка търси създадени в България зеленчуци и най-много гладки краставици, заяви Българска национална телевизия.

Десетки са производителите на оранжерийни зеленчуци в близкото до Букурещ село Копачени. Край пътя на цена от 3 леи за кг (1,50 лева) могат да се купят хубави домати. На фермерския пазар в град Гюргево продукцията си излагат производители на зеленчуци от цяла Южна Румъния. Цените на доматите тук тъкмо кореспондират с тези на българските пазари. Само че това е годно единствено за по-големите градове и веригите магазини.

В същото време на пазара за фермери в град Сливо поле покрай Русе производителите продават на сензитивно по-ниски цени по отношение на сътрудниците си от другата страна на Дунава. „ На дребно 1 лев, на едро 70 – 80 ст. “, споделя Гюлдане Мехмедова, производител от Сливо поле.

В цяла Румъния има апетит за български краставици, споделят производителите. Нихат Расим от село Брестовене, община Завет, отглежда 280 дка домати и 200 дка краставици. В разгара на лятото продава всеки ден най-малко 3-4 тона краставици на румънски търговци, които идват пред фермата му с бусове. Изкупната цена на българския зарзават за Румъния се движи в много тесния диапазон от 55 до 70 ст.

Те ме познават към този момент като производител, идват с бусовете и вземат няколко тона след предварителна спогодба, споделя фермерът. За мен това не е експорт, той може да го е купил от мен и да го продава в Русе, добавя той.

Нихат обаче среща големи компликации с реализацията на доматите, макар че преработватели от цяла България го търсят. Изкупната цена, която му оферират фабрики от Пловдив, Враца, Плевен и Велико Търново, е сред 12 и 26 ст., което въобще не покрива разноските му. В същото време преработвателните предприятия желаят доматите да им бъдат закарани на място, което мощно оскъпява продукцията.

Затова Нихат се занимава и със семепроизводство, само че се случва да храни с първокласни домати кравите, които отглежда. Като регистриран семепроизводител фермерът отглежда 80% типичен български сортове домати, чушки и дини и 20% непознати.

Тъй като в Румъния туршиите се вършат с по-големи по размери плодове в по-големи буркани, това разрешава на българските фермери да продават там такива партиди след обирането на идеалните за консервиране у нас дребни краставички.

На българските производители им прави усещане обаче, че постоянно търговците от Румъния не желаят никакви документи – това съгласно някои значи, че някъде по пазарите от другата страна на Дунав българските краставици се препродават като румънски, единствено че на по-високи цени.

Български домати не се търсят в Румъния към този момент 4-5 години. С днешна дата на доста фермери им се постанова да хвърлят домати или да хранят с тях животните поради ниските изкупни цени, които им оферират българските преработватели.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР