Румъния ще наложи още по-сериозни ограничения срещу поскъпването на електроенергията

...
Румъния ще наложи още по-сериозни ограничения срещу поскъпването на електроенергията
Коментари Харесай

Румъния с още по-строги ограничения за цените на тока и газа

Румъния ще наложи още по-сериозни ограничавания против повишаването на електрическата енергия и природния газ.

Вече ще бъде свален още от 1 февруари, а дотациите за семействата и някои дребни компании ще се усилят, разгласи министър председателят Николае Чука.

Правителството ще издаде изключително разпореждане, което ще ограничи цената на електрическата енергия до 0,68 леи за киловатчас, а таванът на цената на природния газ ще бъде 0,31 леи за киловатчас, стана ясно след среща на ръководещата коалиция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Румъния взе съществени ограничения против повишаването на електроенер...

Свалянето на тавана в цената на тока е фрапантно - над 30%, защото досегашната пределна цена беше 1 проливам за киловатчас. При газа разликата е доста по-малка - едвам 0,06 леи, защото той струваше най-много 0,37 леи на киловатчас.

Държавата ще усили доста и прага на енергийното ползване, което се таксува по субсидирани цени. То към този момент ще е 500 киловата на час, вместо актуалните 300, предава SeeNews.

Новите ограничения ще важат до 31 март и ще костват на румънската хазна към 3 милиарда леи (606 млн. евро).

От тавана на цените на тока и газа към този момент се възползват към 6 млн. семейства в страната, а в този момент към тях ще се причислят и лечебни заведения, учебни заведения, дребни компании и някои производители на храни.

Енергийните дотации ще бъдат финансирани от облагите на държавния производител на сила Hidroelectrica и корпоративните налози.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР