Румъния ще купи 32 самолета Ф-16 втора ръка от Норвегия

...
Румъния ще купи 32 самолета Ф-16 втора ръка от Норвегия
Коментари Харесай

Румъния купува 32 употребявани самолета Ф-16 от Норвегия за 454 млн. евро

Румъния ще купи 32 самолета Ф-16 втора употреба от Норвегия за 454 милиона евро, оповестява телевизия Диджи24, базирайки се на румънското министерство на защитата.

Министърът на защитата Василе Дънку е изпратил в Народното събрание публично писмо за официално утвърждение на покупката на самолетите, които са в остатък на Кралските военновъздушни сили на Норвегия. Летателните апарати са на повече от 40 години, съгласно норвежкото държавно управление.

Общата стойност на покупката е 454 милиона евро без Данък добавена стойност, от които 354 милиона са за самата покупка на самолетите, а 100 милиона са за логистична поддръжка и нужното съоръжение за модернизацията им, обезпечено от Съединените щати.

Министерството на защитата посочи, че е обсъждало с редица членки на НАТО допустима покупка на самолети Ф-16, в това число Белгия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Португалия и Гърция. В последна сметка е реализирано решение да бъдат купени норвежките самолети.

Телевизията отбелязва, че конфигурацията на самолетите Ф-16 от Норвегия е по-модерна от тази на 17-те самолета Ф-16, с които румънските военновъздушни сили разполагат сега.

По-рано румънските медии оповестиха, че Кралските военновъздушни сили на Норвегия минават към самолетите от пето потомство Ф-35 и продават старите си Ф-16. Норвегия към този момент продаде 12 Ф-16 на американска частна компания, която употребява самолети от целия свят за образование на водачи, отбелязва Диджи24.

Съгласно румънското законодателство за покупката на военна техника на стойност над 100 милиона евро, какъвто е казусът с норвежките самолети Ф-16, е належащо утвърждението на Народното събрание.

Румъния сега разполага с една ескадрила от 17 самолета Ф-16 Файтинг Фолкън, които купи на остаряло от Португалия. Страната се ангажира да се снабди с още две ескадрили Ф-16, защото руските апарати МиГ-21, с които разполага, са с съвсем изцяло привършен живот, отбелязва уеб сайтът DefenceRomania. По-късно, от 2030 година Румъния има намерение да се насочи към самолети от пето потомство, какъвто е Ф-35.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР