Румъния по времето на комунистическия режим на Чаушеску едва ли

...
Румъния по времето на комунистическия режим на Чаушеску едва ли
Коментари Харесай

Човекът, който правеше електронна музика в Румъния по времето на Чаушеску

Румъния по времето на комунистическия режим на Чаушеску надали звучи като място, даващо поле за развиването на пробна музика. Румънецът с маджарски генезис Родион Ладислау Роска (бел. ред. - прочут като Rodion G. A.) обаче потвърждава таман противоположното във втората половина на 70-те и през 80-те години от предишния век, създавайки аналогова електронна музика с лимитираната техника, с която разполага, и с подръчни средства. Въпреки че негови песни се въртят по радиото и има участия по разнообразни фестивали, дебютният му албум по този начин и не излиза. Той се отдръпва от сцената през 1989 година и се завръща в света на музиката още веднъж чак през последните няколко години, с цел да стане прочут като един от пионерите на електронниото звучене в Румъния, а и в Източна Европа, макар че в неговите песни то най-често е смесено с прогресив и психеделичен рок. А през днешния ден Родион гостува в България и ще смесва онлайн свои записи в Tell Me Bar в София от 21.00 часа.

В началото на музикалната си кариера Родион има своя рок група, само че скоро усеща, че тя го дърпа обратно и желае да осъществя концепциите си независимо. " С помощта на магнетофон сътворих своя " виртуална група ", само че с цел да го реализира, се наложи да измисля всичко самичък - никой към мен не работеше по сходен метод ", споделя той пред " Дневник ". Подчертава, че през 1978 година румънски вестник го дефинира като " индивидът оркестър ". " Нещо сходно за времето си беше в Румъния беше революционно ", добавя той.

 Rodion G. A. през днешния ден.
© Camil Dumitrescu

Rodion G. A. през днешния ден.

" Сам открих доста неща, които сега са общоприети в електронната музика. Правех ремикси на песните си, като безусловно режех лентата и снаждах частите й ", изяснява той. Родион употребява едвам няколко резултата за китара и " синтезатор-играчка ", както той самичък споделя, само че бързо добива известност и става различим. Звукът, до който доближава, става толкоз присъщ, че стартира да го употребява във всичките си песни. " Хората ми споделяха, че съм талант, че съм вманиачен... Или просто, че пристигам от друга планета ", спомня си той.

През 1989 година обаче Родион изчезва от сцената. Причината е гибелта на майка му. " Просто зарязах всичко, обвързвано с музиката ", отбелязва той. Започва да се занимава с корекция на високоговорители. " Станах толкоз добър в това, че всички групи от региона идваха при мен, само че в един миг и това ми омръзна ", акцентира Родион. Тогава си купува къща на село и " стартира да живее като Диоген " ( бел. ред. - древногръцкият мъдрец Диоген Синопски, прочут със скромния си метод на живот).

 Личен списък на Родион Ладислау Роска.
Личен списък на Родион Ладислау Роска.

За преоткриването на Родион оказва помощ документалният филм Dream Images (2016 г.) на Сорин Лука. Докато се приготвя за снимачния развой, румънският режисьор упорства музикантът да потърси старите си записи. Родион ги открива в мазето си, потънали в прахуляк. По-късно част от тях са включени в албума The Lost Tapes (2013 г.), който притегля вниманието на рецензията. За него пишат медии като " Гардиън " - дефинират го като " бащата на румънската електронна музика " и в последните няколко години той непрекъснато има участия.

А какво е неговото мнение за актуалната електронна музика? " Смятам, че опциите й имат краен лимит. И защото скоро ще го достигнем, тя ще стане скучна ", споделя Родион. " Компютрите и софтуерните артикули оферират подготвени способи и формули за основаване на " фешън " музика. Затова е обикновено всичко, направено с тези средства, да звучи по еднакъв метод ", добавя той. А съгласно него формулата на триумфа е да създаваш това, което слушателите не чакат. " И въпреки всичко когато новите хрумвания ни свършат, ще се върнем към това, което сме не запомнили. Ще го изтупаме от праха по същия метод, по който го вършат в света на модата ", приключва той.

Участието на Rodion G. A. е през днешния ден от 21.00 ч. в Tell Me Bar, който се намира на ул. " Иван Вазов " 12.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР