Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията

...
Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията
Коментари Харесай

Румъния, категорично: Исканията за изтегляне на силите на НАТО са неуместни

Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво съображение изказванията на съветското външно министерство за военното наличие по Източния фланг на НАТО. Това съобщи в официална позиция румънското Министерство на външните работи, публикувана през днешния ден откакто стана ясно, че Москва слага условия за изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България. 

" Букурещ припомня, че наличието на НАТО в съюзническите страни е строго отбранителна реакция на все по-агресивното държание на Русия в Източното съседство, най-много след 2014 година, когато украинската територия Крим бе нелегално окупирана. Това държание продължава да се ускорява в този момент, макар опитите на НАТО да се ангажира в градивен разговор ", отбелязва в позицията румънското Министерство на външните работи, представена от румънската държавна осведомителна агенция Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

По-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че привиква Върховния съвет за национална защита поради обстановката със сигурността в зоната по Източния фланг на НАТО. 

През декември м.г. Русия изиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширението си и да се върне в границите си от 1997 година Днес съветското външно министерство посочи в обява на формалната си интернет страница, че защото България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 година, настояването на Русия към алианса да изтегли задграничните сили, техника и въоръжения, визира и тези две страни. Според обясненията към тази обява, тя съдържа отговори на въпроси, заложени преди конференция на външния министър на Русия Сергей Лавров на 14 ноември, на които не е било отговорено по време на самия брифинг. Темата, засягаща позицията по отношение на България и Румъния е в отговор на въпрос, заложен от кореспондента на БНР в Москва. Прави усещане, че точно това конкретизиране се появява в уеб страницата на съветското Министерство на външните работи в деня, в който се организира следващ кръг договаряния сред американският държавен секретар Антъни Блинкън и съветският външен министър Сергей Лавров в Женева.     

Припомняме, че настояването на Русия НАТО " да се върне към границите си от 1997 година "   към този момент бе изрично отхвърлено като недопустимо от страна на Северноатлантическия алианс както обществено, по този начин и в границите на разговора НАТО-Русия и САЩ-Русия. Подобно искане е недопустимо и не може да бъде предмет на договаряния, показва още веднъж и румънското Министерство на външните работи в днешната си позиция.

" Заедно със своите съдружници Румъния ще продължи да поддържа твърдо, с причини, основаващи се на развиването на обстановката със сигурността в Източното съседство, значимостта на укрепването на Източния фланг. В този смисъл румънските управляващи приветстваха неотдавнашните изказвания на Съединени американски щати и Франция за желанието за разполагане на военни сили в Румъния в границите на позицията за въздържане и съюзническа защита.

В същото време Румъния показва вяра, че откритият развой на разговор с Руската федерация в този интервал ще продължи и ще докара до деескалация на обстановката в интерес на цялото евроатлантическо пространство ", гласи още формалната позиция на румънското Министерство на външните работи.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР