Румъния официално национализира най-голямата си корабостроителница. Министерството на икономиката финализира

...
Румъния официално национализира най-голямата си корабостроителница. Министерството на икономиката финализира
Коментари Харесай

Румъния национализира най-голямата си корабостроителница

Румъния публично национализира най-голямата си корабостроителница. Министерството на стопанската система завърши договорката, посредством която усили каузи си в корабостроителницата в Мангалия до 51%.

Държавата ще има мажоритарния дял в компанията, а холандската група Damen Shipyards остава с миноритарен дял от 49% и ще упражнява оперативния надзор, заяви румънското министерството на стопанската система, представено от локални медии.

Корабостроителницата се намира в черноморския град Мангалия, на 45 км от най-голямото пристанище на страната - това в Констанца. Тя е най-голямата в страната, като се простира на 980 000 кв. м и разполага с 3 сухи дока и с общо 1.6 км корабни места. Град Мангалия е единствено на 11 км от българо-румънската граница.

 Румъния влага €1.1 милиарда в пристанище Констанца
Румъния влага над €1 милиард в най-голямото си пристанище

Идеята е портът да се трансформира в съвременен транспортен хъб

Правителството се надява, че холандската група ще успее да стабилизира финансовото положение на корабостроителницата и да реализира трайно и дейно възобновяване на нейната активност.

Damen в началото реализира съглашение с някогашния мажоритарен притежател - южнокорейската група Daewoo - да купи 51% от акциите на корабостроителницата, само че румънската страна, която държеше останалите 49%, блокира договорката и съобщи, че желае да поеме контрола над корабостроителницата.

Сериозен интерес към предприятието демонстрираше и италианската група Fincatieri, която е един от най-големите корабостроители в света.

Румъния имаше огромно предпочитание да купи корабостроителницата и да я употребява за производството на военни кораби. Тя даже да блокира продажбите на южнокорейския притежател, което докара до липса на поръчки и на риск за работните места. Предприятието има към 2500 чиновници през 2016 година

 Румънските военни разноски порастват с най-бързо движение в света
Съседка на България е с максимален растеж на военните разноски в света

Какво оръжие се купи с тях?

След договаряния румънските управляващи и Damen се споразумяха холандската компания да продаде 2% от собствеността си в предприятието на страната, като в подмяна резервира контрола над него.

" За пръв път през последните 28 години румънската страна поема контрола върху приватизиран стратегически промишлен обект. Като мажоритарен акционер можем да бъдем по-ефективни в отбрана на ползите на румънската страна и на висококвалифицирана работна мощ в корабостроителницата ", сподели министърът на стопанската система Данут Андрушка.

Румънското министерство на защитата възнамерява да вложи 1.6 милиарда евро за покупката на нови многоцелеви корвети, които да бъдат създадени в локална корабостроителница и да се модернизират двете румънски фрегати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР