Румъния да ни върне островите по река Дунав, настоява депутатът

...
Румъния да ни върне островите по река Дунав, настоява депутатът
Коментари Харесай

Искаме си островите от Румъния

Румъния да ни върне островите по река Дунав, упорства депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сабанов. Той твърди, че при преразглеждане на речната граница съседката ще би трябвало да даде на България най-малко шест острова.

Според специалисти ние ще се наложи да дадем два. Опасенията били, че на островите към Белене, които ще се наложи да върнем, се правила горска активност. Те са и едно от обичаните места за лов на глигани.
Сабанов е безапелационен, че в продължение на 110 година не се е изпълнявало едно от най-важните условия на Софийската спогодба за установяване на речната граница сред България и Румъния по течението на река Дунав – на всеки 10 години би трябвало да бъде формирана смесена ревизионна комисия, която да припознае талвега на реката в сектор, където реката е разграничена от острови. “Ако Румъния ни върне островите, България хем ще усили територията си, хем риболовците няма да бъдат унизени от румънските граничари ”, съобщи пред “Труд ” Сабанов.

Депутатът напомни, че мотив да зададе въпроси на външния, на транспортния и на вътрешния министър за островите по Дунав, станал тормоз над риболовци от Силистра и Ветрен. Румънските граничари ги хващали към остров Ветрен и им конфискували мрежите, улова и лодките. Островът е един от противоречивите.
Сабанов заяви, че е получил увещание от министъра на външните работи Екатерина Захариева, че казусът с Румъния ще бъде позволен в най-скоро време.

“В Софийската спогодба, призната през 1908 година е разказано, че по поречието на река Дунав границата се дефинира от талвега – или по този начин наречената най-дълбока точка на река Дунав. В случая около остров Ветрен талвегът и фарватерът (пътят за плавателните съдове)минават от северната страна, което ще рече, че островът е български, а сега се владее от румънци, от румънската страна по този начин да се каже ”, изясни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

В писмения си отговор до Сабанов вътрешният министър Валентин Радев твърди, че след “координационна среща в Министерството на външните работи сред представители на способените ведомства “Гранична полиция ” обработва материали и данни, налични от 1908 година ”. Предстои от Гранична полиция да изработят “картен материал, който да послужи за оформяне на позицията на България в договарянията с Румъния ”.
Външният министър Екатерина Захариева признава, че е разговаряла по тематиката за границата по Дунав с румънския си сътрудник по време на четиристранната среща на балканските водачи в Евксиноград на 3 октомври м.г.

Екатерина Захариева:
До есента ще имаме позиция


Наистина наредбите на Конвенцията плануват следващо привикване на смесената комисия, която на всеки 10 години е имала за задача от време на време да открива измененията по река Дунав. В цялата повече от 110-годишна история от подписването на Конвенцията смесената комисия по член 16 не се е събирала нито един път.

Преговори с Румъния по тези въпроси, без обаче да се стигне до смесена комисия, са водени 1920, 1949, 1959 и 1961 година През 1998 година въпросът е подложен на равнище министър-председател, през 2015 и 2017 година – на равнище министри на външните работи. Последният ми диалог беше с министъра на външните работи, когато имахме среща в Евксиноград. Разбрахме се до есента всяка от страните да се приготви.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР