розопроизводители искат ЗаконЗакон за розата, който да защитава производителите в

...
розопроизводители искат ЗаконЗакон за розата, който да защитава производителите в
Коментари Харесай

Закон за розата искат и производители, и преработватели

розопроизводители желаят Закон
Закон за розата, който да пази производителите в сложни години като сегашната – това е главното искане, което ще повдигнат през днешния ден поданици на Стрелча. За първи път от 1996 година до момента те няма да отбележат Празник на розата, а вместо това ще излязат на централния площад „ Дружба “ в 17,00 часа, с цел да се включат в протестен протест против ниските изкупни цени на продукцията им.

Дни преди обичайните за градчето празнувания кметът на общината Стойно Чачов разгласи, че цялата стратегия за празника се анулира в символ на съпричастност с розопроизводителите и в поддръжка на техните старания да защитят правото си на почтено оценен труд и протекция за главния им занаят. Очаква се на митинга да участват омбудсманът на страната Мая Манолова и народни представители.

„ Нека обединени да заявим непоколебимостта си да защитим своя труд и да съхраним един от знаците на България - българската роза! “, прикани градоначалникът посредством уеб страницата на общината и обществените мрежи.

Петър Петров, един от дългогодишните производители на маслодайна роза, споделя, че с сътрудниците му считат да упорстват за скорошно правене и влизане в действие на Закон за розата, в който да бъде обезпечена минимална цена на розовия цвят, съобразена както с тази на розовото масло на международните пазари, по този начин и със себестойността на продукцията. Да обезпечава отбрана против банкрути в спешни моменти като сегашния, както и заслужено възнаграждение на хората от бранша съгласно труда им и вложените от тях средства. Имат предложение тази протекция да бъде под формата на субсидия.

Петров показва, че тези ограничения не са нещо непознато в страната ни - към този момент са приложени при тютюнопроизводителите след една такава сложна година за тяхната активност, тъй че няма спънка да се вкарат и за розопроизводството.
-->
Много от жителите на Стрелча от няколко дни не са влизали в нивите си. Все още не са почнали премахване на насажденията, както се заканваха, само че и не берат. Едни считат, че няма смисъл при ниските изкупни цени, други - тъй като няма къде - пунктовете, в които са предавали, са затворили, а в другите не желаят продукцията им. Хората са обезверени, две трети от стрелчани са подготвени да се откажат от розите, с цел да избегнат нови загуби, споделя Петров.

Сътресенията в розопроизводството са проблем, натрупван години наред, който в този момент ескалира със страшна мощ. Това разяснява Веселина Зумпалова-Ралчева, която също е розопроизводител, само че и притежател на дестилерия, което й разрешава да види спора и от двете гледни точки.

Причините за рецесията са доста, а парадоксът е, че една от тях е повишената цена на розовия цвят за няколко години до предходната и повишаването на розовото масло на международните пазари. Това е привлякло нови играчи - и производители, и преработватели, изкушени от опцията за бързи облаги. Но е довело и до свръхпроизводство на розово масло с висока себестойност, каквато пазарът сега не може да одобри. Част от него стои непродадено, а тази пролет редуването на превалявания и слънце даде извънредно добра годишна продукция. Жалкото е, че не може да бъде осъществена, тъй като няма задоволително търсене.

Жертви на обстановката са най-много дребните производители, които до 2017 година са обхождали пунктовете в търсене на по-добри предложения и са отказвали да сключат контракти, с цел да не заплащат налози. Ралчева твърди, че намира метод да изкупува стоката на своите постоянни контрагенти, с цел да не скапва бизнес връзките си с тези хора.

Същевременно високите изкупни цени и некоректността на част от производителите са принудили притежателите на дестилерии да създадат свои насаждения. Фирмата на Ралчеви, въпреки и дребна, отглежда 200 дка - площи, за които до неотдавна не са си и помисляли, че е допустимо да стопанисват.

Ралчева също счита, че естествената изкупна цена е най-малко 3-3,50 лв. и страната би трябвало да се намеси, с цел да отбрани розопроизводството като бранш. От една страна - с надзор по цялата верига от посадъчния материал, с цел да не се залага на сортове с положителни добиви, само че с оскъдна масленост, до крайния артикул, с цел да не се позволява смесването на качественото масло с вносно от страни, където не се съблюдават откритите стандарти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР