Ройтерс разпространи кадри от различни градове в Турция, къде цели

...
Ройтерс разпространи кадри от различни градове в Турция, къде цели
Коментари Харесай

Апокалиптични кадри: Срутване на сгради след втория силен трус в Турция

" Ройтерс " популяризира фрагменти от разнообразни градове в Турция, къде цели здания се срутват след втория мощен трус от 7.5 по Рихтер, блъснал страната в понеделник.

Видеозаписите демонстрират рухването на сгради в Диарбекир и Малатия, предава Нова тв.

Моментът на земетресението е запечатан и от камерата на ефирен екип, обикалящ улиците на Малатия след първото мощно земетресение. Секунди след бедствието операторът демонстрира по какъв начин репортерът оказва помощ на малко момиченце да се измъкне от руините на паднала постройка.

Среднощното земетресение, раздрусало Югоизточна Турция и предизвикало жертви и вреди и в прилежаща Сирия, евентуално ще бъде едно от най-смъртоносните за това десетилетие, отбелязва Ройтерс, като цитира мнения на английски сеизмолози и специалисти в региона на оценка и предварителна защита на рисковете.

Трусът с магнитуд 7,8 бе регистриран в 4,17 ч. локално време (1,17 ч. по Гринуич) в окръг Кахраманмараш, на към 60 километра от сирийската граница. В края на сутринта ново мощно земетресение с магнитуд 7,5 раздруса Югоизточна Турция, напомня Българска телеграфна агенция.

Епицентърът на първия трус е бил на към 26 километра от турския град Нурдагъ, на дълбочина от към 18 километра. Трусът е бил на Източно-анатолийския разлом. Там не е имало трус с магнитуд 7 от над 2 века, добавя Франс прес. През 1822 година трус с магнитуд 7 на този разлом е умъртвил към 20 000 души.

Съпоставено с труса в Централна Италия с магнитуд 6,2, станал през 2016 година, в който починаха към 300 души, днешното земетресение е излъчило 250 пъти по-голяма сила, съгласно Йоана Фауре Уолкър, ръководителка на Института за понижаване на рисковете и бедствията в Юнивърсити колидж в Лондон.

Източно-анатолийският разлом е от вида разломи на превъртане. При тях солидните скални плочи се притискат и бутат една друга по продължението на отвесна разломна линия, което поражда напрежение, до момента в който най-после едната от плочите се плъзне с хоризонтално придвижване, като освободи голямо количество напрежение, което може да провокира земетресение.

Разломът Сан Андреа в Калифорния може би е най-прочутият подобен в света.

Учени напомнят, че след земетресението от 1822 година в Турция вторични земетресения е имало и на идната година.

Финалният брой на жертвите от днешната буря към момента не може да се предвижда. Трус с магнитуд 7,8 в Непал през 2015 година лиши живота на близо 900 души, напомня Роджър Мусон, откривател от Британския геоложки институт и загатва за хиляди и даже за десетки хиляди жертви.

Според последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните трусове са над 2300, добавя Франс прес.

В Турция починалите са 1541, а ранените са 9733. А в Сирия трусът е лишил живота на 851 души, а ранените са минимум 2326, като данните са и за регионите под контрола на сирийските управляващи и за регионите под контрола на сирийските бунтовници.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР