Роувърът "Пърсивиърънс" ("Постоянство") направи първите си стъпки на Марс. Апаратът,

Роувърът "Пърсивиърънс" ("Постоянство") направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, ...

Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс


Роувърът "Пърсивиърънс" ("Постоянство") направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, премина общо шест метра и половина на нейната повърхност, предадоха световните агенции.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът с размерите на голям автомобил с висока проходимост е изминал общо шест метра и половина за 33 минути. Това е станало в четвъртък следобед, като целта е била да се провери дали системата функционира правилно, съобщава БТА.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. Снимката бе публикувана от космическата агенция на САЩ.

От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. Планирано бе "Пърсивиърънс" да премине по-голямо разстояние в петък местно време и евентуално днес.

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" ("Любопитство") - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро (Езеро), където учените смятат, че преди 3,5 милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на 21-и век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс.

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. "Пърсивиърънс" вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg