Роувърът Пърсивиърънс направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен

Роувърът Пърсивиърънс направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен ...

Роувърът на НАСА измина първите си метри на Марс


Роувърът "Пърсивиърънс" направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, премина общо шест метра и половина на нейната повърхност, съобщиха световните агенции.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът с размерите на голям автомобил с висока проходимост е изминал общо шест метра и половина за 33 минути. Това е станало в четвъртък следобед, като целта е била да се провери дали системата функционира правилно.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. Снимката бе публикувана от космическата агенция на САЩ.

От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. Планирано бе "Пърсивиърънс" да премине по-голямо разстояние в петък местно време и евентуално днес.

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Източник: mediapool.bg