Роскосмос и НАСА утвърдиха протокола за осигуряване на безопасността по

...
Роскосмос и НАСА утвърдиха протокола за осигуряване на безопасността по
Коментари Харесай

Скачването на космическия кораб Crew Dragon c МКС трябва да стане на 3 март

Роскосмос и НАСА утвърдиха протокола за обезпечаване на сигурността по скачването на Crew Dragon c МКС, което би трябвало да се състои на 3-ти март тази година. Корабът ще се доближава до МКС по траектория, намаляваща вероятността от стълкновение, в случай че по някакви аргументи ръководството бъде изгубено. Освен това, по време на скачването ще бъдат затворени четирите люка сред сегментите в американската част на галактическата станция.



Космическият транспортен съд SpaceX Crew Dragon е създаден в границите на програмата на НАСА Commercial Crew Development. Той може да транспортира седем души и да им обезпечи условия за живеене в продължение на една седмица и може да остане свързан с МКС над 200 дни. На 2-ри март би трябвало да бъде осъществено извеждането на кораба в космоса и на трети март да бъде изработен първия експериментален полет на пилотирания транспортен съд, само че без екипаж. Ако скачването бъде сполучливо, след 5 дни Crew Dragon би трябвало да се върне на Земята.



Най-важната специфичност на Crew Dragon спрямо товарните галактически кораби, като Dragon, Cygnus и HTV, е че цялото съединяване е автоматизирано. Автоматизиран е даже и последният стадий, при който до момента се използваше роботизирания манипулатор Canadarm2. Системата е напълно нова и преди скачването с американската част на МКС, люковете в този отсек ще бъдат затворени.



Досега скачването с американския отсек на МКС ставаше благодарение на Canadarm2, а европейският ATV се скачваше с съветския отсек благодарение на системата „Курс“. SpaceX ще тества напълно нова технология и по тази причина се вземат спомагателни ограничения за обезпечаване на сигурността.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР