Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), коментира по неговата гледна

...
Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), коментира по неговата гледна
Коментари Харесай

Плевнелиев: Румен Радев е популист, стратегията му е добра за него, но е вредна за България

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), разяснява по неговата позиция за проблема със забавеното сключване на указа за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
 
Указът за Маринов не беше подписан до 19 септември, тъй като съгласно сегашния президент Румен Радев не бе спазена процедурата. Държавният глава подписа указа в сряда и депутатите още в четвъртък (20 септември) освободиха от постовете им подалите оставка министри на районното развиване Николай Нанков, на превоза Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев, а на тяхно място избраха препоръчаните от премиера Бойко Борисов претенденти за нови членове на държавното управление - Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.
 
„ Диалогът сред институциите е в основата на демокрацията. За страдание президентът Румен Радев е един водач на опозицията, в сравнение с същински президент . Той е президент популист и се бори за националната обич непременно. Неговата тактика е добра за него, само че е нездравословна за България ”, съобщи Росен Плевнелиев.
 
„ Радев се бори за националната обич и това е популистко . Той си е направил добре сметката, че рейтингът на Народното събрание е доста невисок - към 15%. Следователно едни други 85% от обществото не утвърждават дейностите на националните избраници. Радев громи Народното събрание още от ден първи, когато ги обиди ”, сподели още Плевнелиев.
 
„ За мен не са загадка зависимостите на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в едно доста съществено опълчване с Кремъл във връзка с два стратегически плана, които са от геостратегическа значимост за Русия. Ще има доста сериозен конфликт в България по тази тематика. Единият е упоритостта на държавното управление да станем член на еврозоната. В нея ще се случи новата вълна на интеграция. Същевременно се тормозя, че президентът ще направи всичко допустимо да се опълчи на този значим ход за България, от който в Кремъл ще ги заболи ”, добави Росен Плевнелиев.-->
 
Той разяснява тежката злополука край Своге на 25 август, при която починаха 17 души, а над 20 бяха ранени, и последвалите оставки.
 
Всеки един министър би трябвало да носи в джоба си оставката . Това да бъдеш в държавното управление е екипна игра. За мен е доста значимо новият районен министър да влезе мигновено и да ревизира кой е проектантът на този сериозен сектор. Да се види спазен ли е планът, изработен ли е ремонтът както би трябвало. Да се глобяват всички по веригата ”, съобщи Плевнелиев. Според него, в случай че се окаже, че става въпрос за механически проблем, новият министър би трябвало фрапантно да промени договорите за строителство и да има доста по-големи санкции.
 
Задачата на министъра оттук насетне е също по този начин да огледа освен към Своге . Най-вероятно има още стотици такива сериозни сектори от националната пътна мрежа. Точно там би трябвало да се концентрират дейностите и да се създадат нови планове, в случай че се постанова ”, на мнение е Плевнелиев.
 
„ По мое време констатирахме, че самостоятелен надзор от страна на Пътната организация върху протичащото се по българските пътища няма. Ние започнахме да построяваме това от нулата ”, добави президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР