Росен Желязков има много сериозен опит в общинската и в

...
Росен Желязков има много сериозен опит в общинската и в
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Курумбашев: Росен Желязков има много сериозен опит в администрацията, дано му помогне

Росен Желязков има доста сериозен опит в общинската и в държавната администрация. Това акцентира евродепутатът и член на Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент Петър Курумбашев по преди полемиката за втория пакет „ Мобилност “, която ще се организира през днешния ден в София.

Натрупаните проблеми в транспортния бранш няма да са по силите на който и да е обособен министър и в случай че той няма поддръжката и на държавното управление, и на Народното събрание – няма да е допустимо да се оправят за няколко месеца, счита евродепутатът:

„ Надявам се, защото в последна сметка решението на проблемите е на първо място в полза на българските жители, господин Желязков да употребява своя опит. Надявам се, че неговият опит в държавната администрация ще му помогне за това да работи за решаването на тези проблеми. “

Курумбашев изясни, че предлагането на Еврокомисията във вторият пакет „ Мобилност “ планува всички транспорти, които са над 100 км да бъдат либерализирани, „ т.е. да могат и непознати превозвачи да правят тези транспорти “. Според него е належащо да се вземе решение по отношение на либерализацията, което да е еднообразно и за двата пакета „ Мобилност “:

„ Въпросът, който би трябвало да се зададе на Комисията, е тя дали мери с един критерий, когато приказваме за този пакет за рейсове и дали мери със същия критерий, който е за товарните транспорти. Там концепцията на Комисията беше тъкмо противоположната. Вторият въпрос, който беше доста спорен при нас, беше по кое време да се ползва директивата за командировани служащи. Сега не се предлага тази инструкция да се ползва за водачите на рейсове. Защо желаеме да защитим водачите на камиони, а не желаеме автобусните. Прилагането на тази инструкция щеше да усложни работата на компаниите, които правят товарни транспорти, защото не е допустимо един водач да пътува и да му платиш 5 типа заплати в 5 страни в продължение на една седмица. Това беше концепцията – с толкоз документи да се направи този транспорт, че просто да се обезсмисли. Затова им споделих да либерализираме всичко – и за рейсове, и за камиони. Ако желаете да нямаме либерализация, да няма такава за всичко, само че не може там, където компаниите от Западна Европа са мощни, в тази ситуация автобусните транспорти, да се отваря пазарът, а там, където са мощни Централна и Източна Европа, да се затваря пазарът. “

Курумбашев разяснява и казусът с автобусния транспорт сред София и Пловдив. Според него въпросът би трябвало да откри решение. Той изясни и какви опасности крие либерализацията на втория пакет „ Мобилност “:

„ Ако дойдат тук огромни интернационалните компании, те няма да аплайват за линията Видин – Брегово, а за София – Пловдив, само че те няма да се интересуват за това по какъв начин се грижиш за селските линии към двата града и от тук идва риска. Вторият риск, който се основава, е, че се взима линия, само че по някое време открива, че не е рентабилна. Той към този момент е умъртвил конкуренцията на българските превозвачи, само че стопира да доставя тази услуга и се получава обстановката с линията София – Пловдив“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР