Ролята на архитектите в инфраструктурната, културно-историческата, демографската и климатичната свързаност

...
Ролята на архитектите в инфраструктурната, културно-историческата, демографската и климатичната свързаност
Коментари Харесай

Балкански архитектурен форум в София обсъди градоустройствени проблеми в региона

Ролята на архитектите в инфраструктурната, културно-историческата, демографската и климатичната съгласуваност на Западаните Балкани бяха разисквани по време на конгрес в НДК, част от българското европредседателство.


Председателят на интернационалния съюз на архитектите прикани своите сътрудници от Западните Балкани интензивно да се включат във значимите трансгранични планове на района.

арх. Томас Воние, президент на Международния съюз на архитектите: Архитектите могат да допринесат за обмисляне на значими инфраструктурни планове, включващи електроцентрали, пътища, мостове, жп линии и други уреди. Те могат да оказват помощ с положителни практики за реализацията на тези значими институционални и инженерни планове.
Според ръководителят на албанските архитекти единствено с общи старания страните от района могат да реализират еврочленство.

Адам Волкши, ръководител на архитектите в Алабания: Ние би трябвало да се постараем да създадем нещо дружно макар границите, като останалата част от обединена Европа - имам предвид в архитектурно и урбанистично отношение.
Проблемите със стихийната урбанизация, миграцията и моторизацията бяха измежду главните тематики.

Движението на работна мощ от дребните към огромните градове води до безсистемно строителство, пренаселване и пренасищане с коли. Решенията на казуса са увеличение на пешеходните зони, понижаване на високото строителство и развиване на публичния и различен превоз, съобщи основният проектант на София.

арх. Здравко Здравков, основен проектант на София: Западните Балкани, Европа желаеме да приличане на град, в който да се усещаме обикновено, да се придвижваме пешеходно. Това е и задачата на този конгрес да даде съответна тактика и стъпки.
Здравков заяви, че скоро ще бъде решен и казусът с безконтролното строителство на високи здания

В Народното събрание към този момент е законопроектът, който лимитира височината на постройките в столицата до 75 метра, там където не е регламентирана.

Според ръководителя на българските архитекти проблемите с безразборното строителство, провокирано от пренаселването в огромните градове, ще се решат с приемане на обособен закон за архитектурната активност.

Георги Бакалов, президент на САБ: Ние считаме, че за решение на проблемите с миграция, превоз, екологията - всичко това минава през ясни регламенти.
Форумът приключи с обща декларация по разискваните проблеми, която ще бъде връчена на държавните управления на страните от района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР