Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се чества от

...
Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се чества от
Коментари Харесай

Голям празник: 25 прекрасни имена черпят днес, честваме Светата Дева

Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се празнува от православната черква на 8 септември. На този ден се е родила Света Дева Мария. Това е един от най-големите християнски празници.

Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна, наричани от Църквата „ богоотци” произхождали от знатни родове. Били доста великодушни, милосърдни. Но всекидневна тъга помрачавала живота на тези положителни хора, защото нямали деца.

Св. Богородица била измолена от Бог с доста молби и премеждия. Пред Света Ана се явява ангел, който й споделя, че ще роди благословена щерка на име Мария, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато дребната Мария става на три години, родителите ѝ я водят в Йерусалимския храм, където я предават в работа на Бога. Мария остава да живее там и стартира да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната черква популяризира Божията майка като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилката и детето.

По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири – Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите традиции Рождество на Пресвета Богородица се празнува най-вече от дами, с цел да ги закриля Богородица постоянно . На 8-ми септември стопанката на дома подготвя празнична пита.

Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, с цел да са здрави децата в фамилията.

В дните сред двата огромни православни празника обаче дамата може да се концентрира върху хубостта на градината си. В този интервал стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

Именници : МАРИ, МАРИАМ, МАРИЯ, МАРИЯН, МАРИЯНА, МАРИЕЛА, МАРИЙКА, МАРИЯ, БОРИС, БОРИСА, БОГДАН, БОГО, БОЖО, БОЖИЛ, БОГОЯ, БОГДАНА, БОНА, БОНКА, БОГДАН, БОГДАНА, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР