Родри вкара единствения гол в средата на второто полувреме и

...
Родри вкара единствения гол в средата на второто полувреме и
Коментари Харесай

Манчестър Сити спечели Шампионската лига

Родри вкара единствения гол в средата на второто полувреме и Манчестър Сити завоюва първата си купа в Шампионската лига по футбол, откакто победи Интер с 1:0 на финала в Истанбул. Така англичаните довършиха мечтания златен требъл с купи във вътрешното състезание, ФА Къп и най-престижния интернационален клубен шампионат, изравнявайки достижението на градския противник Манчестър Юнайтед от 1999.

Първата опция за гол се откри пред символичния хазаин на Олимпийския стадион " Ататюрк " Манчестър Сити. След продължителна офанзива топката се озова в Бернардо Силва по дясното крило, а португалецът напредна съвсем да аутлинията. Той направи бърз дрибъл назад към центъра и нанесе бърз удар към далечния ъгъл на вратата, само че топката мина наоколо до страничната греда.

Друг удар на Ерлинг Холанд пък профуча над напречната греда, само че момент по-късно той бе анулиран от статистиката поради засада на норвежеца. В 27-та минута нападателят на Сити пък получи топката един на един с Алесандро Бастони и преодоля бранителя, само че си затвори ъгъла и стреля право в тялото на вратаря Андре Онана.

Манчестър Сити последователно реализира над 65% надзор на топката, само че британският първенец не съумя да сътвори чисто състояние. Интер пък се защитаваше чудесно през първото полувреме, което приключи при нулево тъждество. По-големият проблем за Сити бе обвързван с травма, откакто плеймейкърът на тима и може би най-хубав халф в света Кевин де Бройне бе изкаран от игра в 30-ата минута. През 2021 белгиецът напусна по насила и финала против Челси, който Сити загуби с 0:1.

Контузиите не подминаха и тима на Интер, който се лиши от нападателя си Един Джеко. Той бе сменен от Ромелу Лукаку в 56-ата минута.

Интер сътвори първото си състояние след четвърт час игра през второто полувреме, когато Бернардо Силва върна топката обратно, а Мануел Аканджи я пропусна за Едерсон. Тя обаче бе прекомерно къса за вратаря и бе пресечена от Лаутаро Мартинес, който в следствие стреля право в тялото на бразилеца от дребен ъгъл.

Аканджи имаше основна роля и в идващото състояние, което този път бе пред вратата на Интер. В 68-та минута бранителят на Сити изведе Бернардо Силва по дясното крило и португалецът центрира, а топката се върна към дъгата след рикошет. Там обаче я посрещна Родри, който я изпрати с мощен и акуратен удар в левия ъгъл на вратата на Онана за 1:0 в интерес на англичаните.

Секунди след подновяването на играта безредие в наказателното поле на Сити приключи с удар с глава на Федерико Димарко, който уцели напречната греда. Топката се върна на пътя на халфа на Интер и той още веднъж стреля от въздух, само че в този случай уцели намиращия се пред него Лукаку. Три минути по-късно белгиецът остана самичък против бранител на Сити и стреля по земя, само че в ръцете на Едерсон.

Следващото състояние бе в интерес на Манчестър Сити. В 77-та минута Фил Фоудън дриблира през отбраната на италианците и насочи удар по тревата, а Онана бе на мястото си и избави италианците от втори гол.

В 88-та минута Интер направи най-големия пропуск в мача. Робин Госенс смъкна центриране към вратата и откри непокрит централния нападател Лукаку, който обаче уцели крайници на Едерсон с удар от към 5 метра.

Това бе последното огромно състояние в дуела в Истанбул и Манчестър Сити завоюва мечтания първи трофей в Шампионската лига по футбол, довършвайки златния требъл и затвърждавайки статута си на най-хубавия тим в света.
Манчестър Сити - Интер - 1:0 (0:0)
1:0 Родри 68

Манчестър Сити: Едерсон, Нейтън Аке, Рубен Диаш, Мануел Аканджи, Джон Стоунс (82-Кайл Уолкър), Родри, Бернардо Силва, Кевин де Бройне (30-Фил Фоудън), Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш и Ерлинг Холанд.

Интер: Андре Онана, Матео Дармиан (84-Данило Д`Амброзио), Франческо Ачерби, Алесандро Бастони (76-Робин Госенс), Дензел Дъмфрийс (76-Раул Беланова), Николо Барела, Марсело Брозович, Хакан Чалханоглу (84-Хенрих Мхитарян), Федерико Димарко, Лаутаро Мартинес и Един Джеко (57-Ромелу Лукаку).

По обявата работи: Христо Денев БНР подкасти: Фактор Фактор Фактор
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР