Родопското село Лилково ще превърне честването на 110-годишнината от пукването

...
Родопското село Лилково ще превърне честването на 110-годишнината от пукването
Коментари Харесай

Лилково чества 110 години откак обяви война на Османската им...

Родопското село Лилково ще трансформира честването на 110-годишнината от пукването на първата пушка от Балканската война в огромен празник с концерти на известни реализатори, възстановка, галерия и молебен на 8 октомври. 

В селото „ 21-ви Средногорски полк “ стартира първите бойни дейности против Османската империя. 

Командир на българските бойци е капитан Тодор Чилнов, а доста от локалните също сграбчват пушките и вземат участие в офанзивата. Такъв е казусът с лилковеца Атанас Харизанов.

На 8 октомври в 11 часа в селото ще стартира молебен панихида за починалите. 

Ще бъде открита галерия с исторически фотографии от тези славни дни. Друга ще е с детски рисунки отдадени на Лилково.



В 13 часа съдружие „ Комитет Родолюбие “ ще направи възстановка на първите бойни дейности. Неговите доброволци ще са облечени в униформите на пехотинци от Българската войска, която тогава единствено за две седмици привиква под знамената си близо 600 хиляди души.

Според историята, първите изстрели по турските позиции са дадени на 5 октомври сред селата Лилково и Ситово.

В 15 часа в двора на локалния хотел „ Росица “ стартира огромен благотворителен концерт, който би трябвало да събере средства за протеклия покрив на читалище „ Родопска искра 2020 “. Заради него то в този момент е неизползваемо.

В концерта ще взе участие най-голямата българска фолклорна групировка – отбор „ Тракия “. Ще пристигна и солистът на БНР Любомир Пейков, както и солисти на отбор „ Булгаре “. Стефан Янев и лилковският артист Наско Терзиев също са измежду участниците. 

Гостите на празника ще чуят вокална група към ОУ „ Захари Стоянов “, Иван Русков и Анелия и Мария Терзиеви от читалището в село Труд. Пловдивското СУ „ Любен Каравелов “ също ще изпрати в Лилково към 20 деца. Поканен е президентът Румен Радев. Празникът на красивото село ще приключи с обилна заря.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР