Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на

...
Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на
Коментари Харесай

Доган заговори за любимата си заедност и в предговора на `Чудесата на Родопите` -

Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развиване на човечеството. Родопчаните имат международно историческа задача да запазят културния код на изстраданата " заедност " и да го предадат на идващите генерации като нужен формат на битие на нашата цивилизация.

Това е написал почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в предговора, озаглавен „ Културният код на Заедността ” към книгата „ Чудесата на Родопите – 50 митове ”, оповестяват от пресцентъра на придвижването.

Книгата е е част от поредицата „ Легенди за Чудесата на България ” на Националната акция за запазване на културно-историческото завещание „ Чудесата на България ”.

" Заедността е идната стъпка на развиване на толерантността. Толерантността е етническa, религиозна и културна толерантност и търпимост в избрани граници (толеранс). Преминат ли се тези трудноопределими „ граници от-до “ на търпимостта и поносимостта, се получава „ рецесия на толерантността “, на която бяхме очевидци във връзка със сирийските бежанци в Европа. Заедността допуска нужда от разликите и техния културен синтез. Заедността е належащо културно единение на многообразието на етнорелигиозните и културни действителности ", е написал Доган.

Европейската културна еднаквост е геополитическа даденост, само че до каква степен тя е споена от " заедността " на няколко десетки национални идентичности всеки самичък може да реши съгласно своята познавателна умелост. В този смислов подтекст " заедността " е философската основа на нашата културна еднаквост, се показва още в предговора.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР