Родолюбци се стягат за националния туристически поход „Последният път на

...
Родолюбци се стягат за националния туристически поход „Последният път на
Коментари Харесай

Родолюбци се готвят за похода Последният път на Хаджи Димит...

Родолюбци се стягат за националния туристически поход „ Последният път на Хаджи Димитър “, отдаден на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Кулминацията на проявата е поклонението на гроба на Хаджи Димитър на връх Кадрафил край Свежен.

Организатори са Община Брезово и Търговско дружество „ Средногорец “ – Брезово. За първи път тази година походът е част от Националния календарен проект за 2021 година за спортно-туристическа активност на Българския туристически съюз.

Походът има за цел да запознае участниците в него с последните дни от живота на Хаджи Димитър. Походниците минават по маршрута, по който останалите живи четници след борбата на Бузлуджа, са пренесли на носилка ранения си челник в Средна гора край Свежен. Походът ще приключи на връх Кадрафил, където ще се отдаде респект на участниците в последното стълкновение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на връх Бузлуджа и последвалите събития от края на юли и началото на август 1868 година

Походът потегля на 5 август, четвъртък и ще продължи до 7 август, събота. Участниците ще преминат по маршрута връх Бузлуджа - с. Енина - с. Виден - с. Турия - връх Кадрафил над Свежен. Край гроба на Хаджи Димитър на връх Кадрафил участниците ще напомнят в слова героичния път на войводата и ще се поклонят пред паметта му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР