Родните производители изнасят най-много бутилки вино на цени от 1-2

...
Родните производители изнасят най-много бутилки вино на цени от 1-2
Коментари Харесай

Изнасяме вино за по 1-2 евро бутилката

Родните производители изнасят най-вече бутилки вино на цени от 1-2 евро. По-малко са фирмите, които продават зад граница при цени от 3 до 7 евро, а минимум са позиционираните във високия клас, оповестява "Труд ".

Това изясни Снежана Ескелин на винена конференция в София. Данните са получени след анкети с експортьори и представители на винарни. За тази отрицателна наклонност е отговорна неналичието на имидж на страната ни като винопроизводител зад граница, както и на национална маркетингова и рекламна акция.

За да се върнем още веднъж в международния топ 10, както е било преди десетилетия, са нужни общите старания на страна, винарни и търговци за построяването на народен винен бранд Wines of Bulgaria, безапелационни са специалистите.

Спешна е потребността и от единна онлайн платформа, на която да се показват винените райони и характерни за страната ни сортове, както и направата на календар със събития, свързани с гроздовия елексир, които могат да бъдат посетени през годината.

Въпреки вложенията през последните години и възходящото произвеждане вероятностите в бранша не са безоблачни, безапелационни бяха експертите. Въпреки че всяка година се приказва за нови лозови насаждения, производството на вино през последните години понижава, стана ясно от презентация на винения специалистът и лозар Николай Кръстев.

Масивите от 1980 година насам непроменяемо стават все по-малко. И тази отрицателна наклонност евентуално ще се резервира, защото сега 64% от лозовите насаждения у нас са на възраст над 30 години. Тоест пълноценно винопроизводителите могат да употребяват едвам една трета от насажденията, изясни Кръстев.

И в случай че от листата на лозовите ни насаждения се махнат масивите без бъдеще, можем да приказваме, че секторът е изправен пред предизвестена покруса, добави той.

Към момента 56% от насажденията у нас са засадени с червени сортове, само че производството на бели виновност през последните 3 години нараства с по-бързи темпове по отношение на това на червени.

Направен разбор обаче демонстрира, че 96% от засадените червени сортове са ситуирани не на най-подходящите за тяхното развиване терени, до момента в който една трета или 32 на 100 от засадените след 2000 година у нас бели сортове са ситуирани на неправилните места, сподели още в разбора си Кръстев.

Сред другите посочени от специалиста проблеми пред бранша е неналичието на указател на приключилите лозари с техни настоящи координати, високите разноски за прилагане на външни услуги, неналичието на експерти и на дотации, на тактика за експорт, реклама и маркетинг.

Всеки българин пие приблизително по 4,3 литра вино годишно, демонстрират данни на Национален статистически институт, представени от Кръстев. В същото време обаче любопитен е фактът, че си купуваме едвам по 2,2 литра. Останалите са или лично произвеждане или дело на сивия бранш, със подозрително качество, настояват специалистите. Вносът се усилва с пъти по-бързи темпове по отношение на износът.

Един от най-бързите и ефикасни способи да се преодолее тази отрицателна наклонност е посредством износа на вино на място, т.е. посредством развиване на винения туризъм, стана ясно от презентацията на Екатерина Христова, Васил Златев и Ивайло Катерски.

За да се насърчи обаче тази активност е наложително да се сътвори идея за структурирано и целеустремено брандиране на България като винена дестинация, безапелационни бяха те. Държавата може да предложи преференциални цени на щандовете за присъединяване в профилирани и туристически изложби на винените мазета, предложиха експертите.

Сред останалите ограничения, които набелязаха са още семейството на огромни винени конгреси, по-голяма интензивност във виртуалното пространство, образуване на промоционални винени пътувания, по-голяма интензивност в рекламиране на виновността ни посредством опциите на задачите ни зад граница.

Наложително е да се направи национална база данни с информация, фотоси и видео материали за родния туризъм и в частност винения, тъй че тези материали да могат да бъдат употребени гратис. Да се създаде портал, отдаден на виното на няколко езика и да се насърчат родните заведения за хранене да оферират български гроздови напитки са единствено част от останалите набелязани ограничения за развиване на бранша.

Сред най-атрактивните оферти бе да се провеждат фестивали на типични български сортове като рубин или мавруд, тъй че да станат по-популярни и разпознаваеми у нас и в чужбина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР