Родни производители искат забрана за внос на олио. Според тях

...
Родни производители искат забрана за внос на олио. Според тях
Коментари Харесай

Родни производители са пред фалит заради вноса от Украйна

Родни производители желаят възбрана за импорт на олио. Според тях доставките от Украйна не стопират. На този декор данните демонстрират, че 3 милиона тона зърно залежават преди беритба. 

В забранителния лист на Европейската комисия не влизат рафинираното и нерафинираното олио, което се отразява на пазара на слънчоглед у нас, изясни ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.  

Той сподели, че звук слънчоглед сега се търгува на 630-650 лв. и акцентира, че такава цена не е имало години наред - тя е доста под себестойността на продукцията.  

Според него има задоволително суровина за произвеждане на олио, има и преработвателни предприятия, които могат да произведат българско олио. Получава се по този начин обаче, че вносът възлиза на 12 хиляди тона за седмица, като месечната консумация у нас е 12 хиляди тона.  

" Защо идва единствено тук, очевидно има кой да го купува, просто то измести слънчогледовото семе ", разяснява Проданов пред bgonair.  

Той акцентира, че в складовете има близо 2 млн. тона пшеница и 1 млн. тона слънчоглед, които производителите са принудени да продават на ниски цени, с цел да освободят място за новата годишна продукция.  

" Земеделският отрасъл е структуроопределящ за нашата страна и касае националната ни сигурност. Тази война в Украйна рано или късно ще завърши и ние би трябвало да намерим метод селскостопанският бранш да оцелее ", посочи ръководителят на браншовата асоциация.

Той не изключи и банкрути, защото новата годишна продукция ще бъде на още по-висока себестойност.  

" В момента на интернационалните тържища цените са 250-270 лева на звук, при себестойност над 500 лева на звук у нас ", добави Проданов.  

" Проблемите в земеделския бранш са доста, те са ежедневни и се вземат решение от през вчерашния ден за през днешния ден. На новия министър на земеделието господин Вътев ще му е доста мъчно. За нас е значимо да имаме градивен разговор. Когато един министър има разговор с сектора, това води до взимането по-добри решения ", счита той. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР