Родителите на бъдещите първолаци вече могат да подават заявления за

...
Родителите на бъдещите първолаци вече могат да подават заявления за
Коментари Харесай

Стартира кампанията за прием в първи клас

Родителите на бъдещите първолаци към този момент могат да подават заявки за банкет в учебните заведения за образователната 2021/2022 година За пета година приемът за първи клас в общинските учебни заведения на град Пловдив ще се реализира посредством системата за електронно централизирано класиране и записване, създадената и внедрена от Община Пловдив през 2017 година Местата са 3300.

На адрес priem.plovdiv.bg родителите на децата, родени през 2014 година, могат да се записват и да подадат заявки за присъединяване в първото класиране. Моментът на подаване на заявката няма тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен единствено крайният период. За първото класиране, което е на 15 юни, родителите следва да подадат заявки посредством електронната система до 13 юни.

Нужно е да обръщат особено внимание на графата с непрекъснат и сегашен адрес и в случай че те съответстват, правилно да го означават в заявката, в противоположен случай ще им излиза надпис, че има противоречие с данните на ГРАО. Ако имат усложнения, могат влязат на уеб страницата във „ Въпроси и отговори “ и да насочат документално запитване или да изгледат видеото, което е оповестено в „ Ръководство за родителя “.

Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват, могат да подадат на книжен притежател по пример (Приложение №1) своите заявки до 11 юни в учебното заведение, mf първо предпочитание. Двата разновидността са равностойни, само че при подаването на заявки по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и опцията за смяна в желанията ще е по-лесна. Много значимо условие е подаването единствено на едно заявление. Системата няма да разреши въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявката онлайн от родителите е доста значимо за присъединяване в класирането заявката да е със статус „ подадено “, а не „ чернова “. Предвидени са автоматизирани инспекции на адресните регистрации на децата и родителите следва деликатно да наблюдават всички известия в електронната система. При класиране на дете с подадени погрешни данни, то няма да бъде записано и ще взе участие в последващо класиране за останали свободни места.

Данните от акциите през предходните четири години демонстрират, че наличните свободни места и желанията на родителите съответстват в доста огромна степен и приемът на децата не зависи от съответния общ брой на насъбраните точки. Системата разрешава за всяко дете родителят да може да избере до 5 мечтани учебни заведения, без значение от адресната му регистрация.

Въпреки че за огромен брой от учебните заведения събраните точки няма да имат значително значение, системата дава опция и родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявките за кандидатстване. Статистическите данни ще се трансформират в действително време съгласно подадените заявки и ще се пресъздават в панела със свободни места в менюто „ чакащи класиране “.

Повече информация за разпоредбите и критериите за банкет родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите „ Точки за банкет “ и „ Нормативни документи “. За облекчение на родителите са оповестени „ Ръководство за родителя “ и видеоклип с образец за кандидатстване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР