Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3

...
Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3
Коментари Харесай

Родители изплащат 3 години абитуриентския бал

Родителите изплащат заемите за разноските по абитуриентския бал до 3 години. Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев пред " Монитор ".

По негови думи няма наклонност да се теглят заеми авансово. Практиката е по-обичайна за по-бедните райони като Северозападна България и Родопите.

„ Обикновено става въпрос за дребни суми от рода на 200-300 до 500 лева, които не доближават при организацията на събитието “, разясни Тошев. За тази година към момента не е ясно дали ще следим същата наклонност, само че за момента няма такива случаи.

Повечето родители разчитат на спестявания, които стартират да събират още през предходната година, след 15 септември. Масово родители от Кюстендил споделят, че са принудени да теглят заеми, и то за посрещането единствено на една вечер. В тях не влизат обаче средствата за подготвителни курсове и идните кандидатстудентски изпити.

„ Ние тази година имаме зрелостник. Нямаме спестени средства и теглихме заем в размер на 5 хил.лв. Така са множеството хора на днешно време. Да не приказваме, че ще го изплащаме най-малко 3 години “, твърди 45-годишната Татяна от регионалния град.

За са спестят някой лев, значително родители на зрелостници отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената там излиза с 300-400 лв. по-евтино поради обезценката на локалната валута. В Пазарджишко бъдещите студенти всеобщо пътуват до югоизточната ни съседка в търсене на хубаво облекло “.

Повечето фамилии стартират да мислят за идните разноски към бала при започване на последната образователна година на децата си. За девойките разноските постоянно са по-големи. Тези, които пътуват до прилежаща Турция, дават по 1200-1500 лири, или 450-500 лева за рокля с брюкселска дантела. Мъжките костюми също излизат близо 1200 лири, а за обувките момчетата дават 50-60 лева Мнозина са създали покупката от Одрин още преди 2-3 месеца.

Тази година девойките залагат на огненочервено или тъмносиньо като цветове, само че не липсват и сребристо, и пепел от рози в комбиниране с черно. Има гимназистки, които пък желаят да наподобяват на любимците си от международните подиуми и си поръчват рокля по модела на някоя звезда. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лева, само че пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на обичаната си звезда от екрана. Трудно може да се откри в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лева

„ Всеки желае да е друг, по тази причина е мъчно да се каже кои цветове са по-търсени “, разяснява търговец. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лева като според от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе доста повече. Сатенът мъчно излиза над 25 лева, а с тюла девойките би трябвало да внимават, защото той би могъл доста да оскъпи облеклото.

Модните експерти поучават през този сезон роклите да не се акцентират с надълбоко деколте или да са мощно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела коства сред 60-80 лева, само че надалеч не е толкоз впечатляваща. При вярно подбрани аксесоари, може да се сложи бродерия с лъскави материи и по този начин роклята да наподобява не по-малко елегантна и изискан.

Тази година от ден на ден абитуриентки поръчват 3D вид на украшението, което излиза 150 лева Обувките и чантите по поръчка обаче стават доста по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени в този момент са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да вървят.

„ Дебелите токчета са харесвани и си го изяснявам с това, че девойките не могат да вървят на високи обувки “, разяснява чиновник в ателието за поръчки. Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се резервира и през 2019 година, а девойките рядко желаят опушено черно или тъмни нюанси.

„ Миглите се търсят и съвсем всички желаят да си сложат “, разяснява гримьор. Цената на грима стартира от 50 лева и може да стигне 100 лева, в случай че става въпрос за известно в сферата име. Оскъпяването за девойките идва от изпращането, когато би трябвало да се приготви още едно облекло дружно с обувки, грим и чанта, а с изключение на тях би трябвало да се плануват и разноските за заведенията, в които ще чества класът. Така от горната страна се натрупат най-малко още 200-300 лева а като сметнем парите за празненството със фамилията, крайната сума излиза най-малко 2000 лева

За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лева, като това включва костюм, риза, обувки и вратовръзка. Някои магазини вършат отстъпки, в случай че зрелостникът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със подострен връх. Новост тази година са слънчевите очила, които се употребяват като аксесоари. Освен тях, момчетата си взимат и часовници за празничната вечер, от време на време много по-скъпи. Само аксесоарите могат да излязат близо 400 лева, което е по-скъпо от вратовръзката, обувките и ризата, взети дружно, и целият разход на момчетата да стигне 1500 лева

Кувертът в множеството механи и заведения за хранене излиза по 30 лева на човек, като менюто включва разнообразни типове салати, месно ядене, най-често пържола или друга скара, както и безалкохолни питиета. Някои заведения оферират и опцията всяка част от менюто да бъде изменена според от избора на клиента, а алкохол може да се внася. Посещението в обичаните нощни заведения, в които младежите ще прекарат незабравимата нощ, в София излиза сред 50-70 лева За да нахраним родата за изпращане на завършващия междинното си обучение в механата, пък ще дадем още една хилядарка за към 20 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР