Родители на ученици със зрителни нарушения сигнализират, че децата им

...
Родители на ученици със зрителни нарушения сигнализират, че децата им
Коментари Харесай

Как учениците с нарушено зрение учат дистанционно?

Родители на възпитаници със зрителни нарушавания алармират, че децата им няма по какъв начин да се оправят с отдалеченото образование без непозната помощ. От 30 ноември всички възпитаници в страната учат онлайн поради ковид и нараствания брой на инфектирани.

„ Той по никакъв метод не може да прочете безусловно нищо, в случай че аз не съм тук. Това се чудя – за толкоз години не може ли нещо да се измисли за тези деца “, споделя предм БТВ Магдалена Милчева, която е майка на 13-годишния Георги.

Детето вижда едвам на 10% – няма потребност от учебник с брайлов шрифт, само че му би трябвало подобен с уголемени букви.За Георги разлика сред това да учи в учебно заведение или вкъщи има – в класните стаи за учениците с нарушено зрение има електронни увеличители, благодарение на които да четат. Според управлението на СУ УНЗ „ Луи Брайл “ помощни средства – като електронни лупи, се дават на учениците и вкъщи, стига да родителите да изискат.



„ Абсолютно никакъв проблем няма, без значение дали е обвързвано с учебници с наедрял шрифт, брайлови машини, преносими компютри, брайлова хартия, които ние изпращаме непосредствено на адрес “, изяснява Любомир Велков, зам.-директор.

От Министерството на образованието споделиха за bTV, че са дали съответни инструкции на специфичните учебни заведения за образованието в електронна среда и че за учениците е обезпечена самостоятелна поддръжка при декларирано предпочитание от родителите.

„ При правенето на насоките за работа на просветителните институции в изискванията на COVID-19 бяха взети поради направените оферти от родители и неправителствени организации, работещи със и за деца с увреждания и с хронични болести, включително и с деца и възпитаници с нарушено зрение. Насоките са оповестени на началната страница на уеб страницата на МОН “, показват от ведомството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР