Родител на дете в четвърти клас пусна жалба срещу класния

...
Родител на дете в четвърти клас пусна жалба срещу класния
Коментари Харесай

Майка пусна жалба срещу учителка заради снимка във Фейсбук

Родител на дете в четвърти клас пусна тъжба против класния началник за това, че разгласила фотография на класа във Facebook. Оплакването е сложено на вниманието на Комисията за отбрана на персоналните данни.

В жалбата си майката е показала, че смята, че е налице корист с персоналните данни на малолетната ѝ щерка, посредством издание на фотоси, на щерка ѝ, от класния началник, във Facebook, без знанието и единодушието на майката, оповестява.

Тя твърди, че фотосите са били налични за непознати хора и не знае какво се „ е случили по-нататък с тях “. Родителят счита за притеснително и недопустимо да се „ подмятат фотосите на децата из обществените мрежи “. Жената приложила и като доказателство екранна разпечатка от фотография.

Претенциите на майката не стигат до там, тя търси подпомагане от Регионално ръководство на образованието, за преместването на детето Й в друго учебно заведение, защото счита, че "интересите на детето не са предпазени ".

КЗЛД обаче открива, че въпросната фотографията е оповестена в затворена група в обществената мрежа Facebook и достъп до данните във Facebook групата имат единствено и само родителите на учениците от посочената паралелка, като групата се управлява от родител на възпитаник в паралелката.

Проверка демонстрира, че в персоналния профил на класната, както и в страницата на учебното заведение, няма фотоси на децата от класа. Именно във връзка със отбраната на персоналните данни на първата родителска среща за образователната година, всички родители попълнят предоставени от класните родители заявления за единодушие за прилагане на персоналните данни на родителя и децата му, декларация за съгласие/несъгласие детето му да бъде снимано във видео или фото формат и изображенията да бъдат оповестени.

Майката, подала тъжба, е попълнила декларация, като е показала в допълнение, че дава стеснен достъп до своите персонални данни, само че не е предоставила на класния началник втората декларация, т. е, не е заявила позицията си по отношение на публикуването на снимков материал, заради която причина от учебното заведение сочат, че няма изявления в отворени обществени мрежи.

Най-интересното обаче е, че въпросната майка е взела участие със свои мнения в затворената група във Facebook от 2015 до април 2019 година и в никакъв случай не е изразила противоречие в групата с публикуването на фотоси.

Тъй като до фотосите има изцяло стеснен достъп от страна единствено на родителите от класа, КЗЛД е безапелационен - жалбата на майката е явно неоснователна.

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период пред Административен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР