Родината на лимона е Югоизточна Азия. Първото споменаване на лимон

...
Родината на лимона е Югоизточна Азия. Първото споменаване на лимон
Коментари Харесай

Лечебни свойства на лимона

Родината на лимона е Югоизточна Азия. Първото споменаване на лимон е обвързвано с името на фараона Менкауре, който пиел " балсам на младостта ", състоящ се от чесън и лимон.

Следващото споменаване на този плод, наименуван " индийски ябълки ", се появява при завръщането на бойците на Александър Велики при последното пътешестване до Ойкумен. Лимоните са донесени в Европа от участници в кръстоносните походи.

Хората знаели за лечебните свойства на лимона от антични времена. Той е бил употребен освен за лекуване на настинки, само че и за доста други болести. Този цитрусов плод укрепва имунната и кръвоносната система, задейства метаболизма, усъвършенства положението на кожата, косата и ноктите, избавя от  непотребното тегло, насища организма с витамини и го подмладява.

Лимонът има голям брой изгоди за здравето – богат е на витамин С, бори се със свободните радикали в клетките и оказва помощ на сърцето. Освен това намалява равнищата на кръвната захар и е отличен съдружник в битката с вирусите.

Лимонената киселина на лимона оказва помощ за попречване образуването на мъчителни камъни в бъбреците, а също по този начин облекчава болката във възпалените синуси.

Лимонът е скъп за поддържане на стройна линия, тъй като форсира метаболизма, само че и за хубостта, тъй като може да изсветли петната по кожата, да понижи омазняването на косата и да отстрани брадавици.

Лечебни свойства на лимона:

Укрепва имунната система

Всяка заран чаша прясно изцеден лимон с хладка вода може да ускори защитните сили на организма и да ускори имунната ви система. Лимонът има своите лечебни свойства, от една страна, с помощта на високата централизация на витамин С, а от друга – на калия, който се съдържа в плода. Диуретичният резултат на калия прочиства пикочните пътища и насъбраните отрови се отстраняват от тялото.

Помага при стомашни и чревни заболявания

Поради високите си противовъзпалителни свойства, лимонът може да бъде потребен лек при болки в стомаха, диария или повръщане. За да може лимонът да развие изцяло лечебните си свойства, би трябвало да се пие на дребни глътки: за задачата сокът на половин лимон се разрежда с хладка вода. Тази примес се бори с вируси и бактерии. Така че, в случай че се страхувате, че сте получили леко хранително отравяне, токсините и бактериите ще бъдат отстранени по този метод.

Има отхрачващ резултат

Лимонът демонстрира лечебни свойства при кашлица или хрема. Чаша парещ чай с лимон може да помогне за изчистването на дихателните пътища. Но също и при астма или бронхит плодът носи облекчение и лечебните свойства на лимона се усвояват бързо.

Намалява равнището на холестерола и кръвната захар

Ако имате проблеми с високите равнища на липидите в кръвта, прясно изцеден лимонен сок несъмнено е решението. Дори в случай че равнището на кръвната захар е прекомерно високо, лимонът е същинско чудодейно лекарство. Освен това лимоновият сок работи ободряващо и стимулиращо върху метаболизма.

Съвременните лекари поучават да се изплакват гърлото и устата с воден разтвор на лимонен сок при възпалителни инфекции, както и да се вършат лосиони от лимонен сок за гангрена, хемороиди и гъбични кожни лезии. Неслучайно козметолозите предлагат да избършете лицето си с лимонова вода или лосиони, съдържащи лимон - те съвършено избелват кожата.

Според изследвания, цитрусовите плодове съдържат скъпи лекарствени съставки, които могат да поддържат лекуването за рак. За разлика от химиотерапията, цитрусовите плодове са в положение да убиват раковите кафези, без да нападат здравите кафези.

Яденето на няколко резенчета лимон на ден или пиенето на чай с лимон е потребно. Това покачва устойчивостта на организма, защищава от стрес. Можете да употребявате следната рецепта за подготвяне на тонизираща напитка: Смесете изцедения сок от 3 лимона с 3 супени лъжици мед и изпийте на глътки. Такава напитка съвършено възвръща силата, облекчава умората след упорита работа.

Елексир на младостта: Смесете лимонен сок със слънчогледово масло в съответствие 1: 2 и приемайте по 1 чаена лъжичка на празен корем на ден.

При начални форми на хипертония, женски неразположения и проблеми с щитовидната жлеза използвайте следното лекарство: смесете половината лимон, настърган с кората, със захар и приемайте по една чаена лъжичка три пъти дневно.

Веднага след пробуждане и преди закуска би трябвало да изпиете чаша топла вода с няколко резенчета лимон. Тази напитка ще разсъни тялото, ще го насити с витамини и микроелементи и ще „ подтикне “ метаболизма, принуждавайки тялото да губи сила по-бързо и затова да изгаря мазнините.

Въпреки невероятните лечебни свойства на лимоновия сок и лечебните свойства на лимонената кора, постоянната консумация на плодове, несъмнено, не замества общите медицински грижи за някои болести, само че жълтият плод сигурно може да има поддържащ и лековит резултат.

Противопоказания: Въпреки че усещането е, че лимонът е всесилен, диетолозите предизвестяват, че има избрани категории хора, които не би трябвало да прекаляват с лимона.

Според експерти цитрусовите плодове са най-опасни за хората с гастрит и други болести на храносмилателния тракт. Лимонът подтиква производството на солна киселина в организма. Когато попадне в стомаха на пациент с храносмилателни проблеми, киселинността се покачва още повече, което предизвиква освен дискомфорт, само че и утежняване на здравословните проблеми.

Това наличие и препоръки дава единствено обща информация и по никакъв метод не е сурогат на квалифицирано здравно мнение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР