Родени или израснали в Германия, но овладели тънкостите на шопския

...
Родени или израснали в Германия, но овладели тънкостите на шопския
Коментари Харесай

Българчета в Берлин пазят родината в сърцата си чрез музиката

Родени или израснали в Германия, само че овладели тънкостите на шопския акцент. Българчетата в Берлин съумяват да поддържат пламъка на майчиния език и просвета жив.

В учебно заведение приказват немски език, у дома български език, а в неделя пеят на шопски акцент. Българчетата в Берлин пазят родината в сърцата си посредством магията на музиката.

Магдалена и Кристина Жабарски пеят в детския хор " Шарена гайда " от основаването му в Берлин преди седем години.

Спектакълът ще бъде с мултимедия, а Георги Черкелов, който към този момент не е жив, още веднъж ще участва на сцената

„ Всичко стартира с един квартет. Аз и сестра ми, още едно момиче и Ирмина “, споделя Кристина Жабарска.

С времето квартетът се трансформира в единствения български детски хор в Берлин.

„ Един ден майка ми ми сподели, че аз ще отида да видя по какъв начин е да пееш в български хор и пристигнах тук. Много ми хареса. И брат ми, когато и той стана по-голям. и той се нави да пее в хора “, добави Лара Крисел.

Създател на хора е Боряна Величкова - началник на три хорови състава в Берлин. Но от известно време 19-годишната и щерка Ирмина държи диригентската палка.

„ Много гледах на подготовки майка ми, Боряна - по какъв начин поддържа връзка с хората, по какъв начин приказва с тях и от там пристигна ползата да работя с деца. И аз бях тази, която сподели на Боряна, че желая да поема този хор, желая да поема тази отговорност “, описа Ирмина Мурати.

За родителите това е метод децата им да порастват с българско съзнание, въпреки и надалеч от родината.

„ Не желая децата ми да живеят надалеч от нашата просвета, да не схващат народа ни, езика ни и да не схващат от къде идваме “, сподели Весела Крисел.

Концепцията беше, че хората са изгубили способността си да приказват и единственият метод е да го вършат под вода, сподели Татяна Йолинска

„ Да знаят, че те няма от какво да се срамят, а в противен случай с гордо вдигната глава могат да кажат на всички, аз съм българин, горделив съм да съм българин и за постоянно ще запазя тази част от себе си “, добави Маргарита Тодорова – Жабарска.

А Магдалена и Кристина съумяват да пренесат дребна част от България в класната стая в Берлин.

„ В учебно заведение от време на време пеем на двуглас в класа, тъй като толкоз им харесва и на учителите и желаят да се допрян до нашата просвета “, сподели Магдалена Жабарска.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР