Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос

...
Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос
Коментари Харесай

Св. пророк Амос

Роден в палестинския град Текоа и овчар по занимание, Амос бил извикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предизвестията и откровенията на пророка, който възвестявал наказване от Бога.
Към вождовете на израилския народ той казвал:
 Св. оракул Елисей Св. оракул Елисей
По Божие предписание св. оракул Елисей бил предназначен за пророческо служение от св. оракул Илия. При възнесението на оракул Илия той получил...
" Горко вам, които смятате, че е надалеч злочестия ден, и вършиме да се приближи тържеството на насилието; които лежите на одри от слонова кост и се обтягате на леглата си, ядете най-хубави овни от стадото, пеете под звука на гусли, пиете вино от чаши, мажете се с най-хубави смазки и не ви боли сърце за злополуката на народа. Затова ще отидете в плен отпред на пленниците " (Амос 6:3-7).
В седма глава от книгата на пророка четем:
" Амасия, духовник ветилски, прати при израилския цар Йеровоам, а Израил безусловно ще бъде откаран заложник от земята си ". И рече Амасия на Амос: " Ясновидецо, иди и се в профил в земята Юдова! Там яж самун и там пророкувай, а във Ветил към този момент не пророкувай! Защото той е реликва царева и е царски дом ". Отговори Амос и рече на Амасия: " Аз не съм оракул и не съм наследник на оракул. Аз бях овчар и събирах диви смокви. Но Господ ме взе от овцете и ми рече: " Иди, пророкувай при Моя народ Израиля! " Сега изслушай словото Господне! Ти казваш: " Не пророкувай срещу Израиля и не произнасяй думи срещу дома Исааков! " Затова ето що споделя Господ: " Жена ти ще бъде обезчестена в града, твоите синове и дъщери ще паднат от меч, земята ти ще бъде разграничена с мерилна шнур, ти ще умреш в нечиста земя, а Израил безусловно ще бъде отведен от земята си " (Амос 7:10-17).
Не изтърпял тия думи, ветилският сановник дружно със сина си нанесъл подобен побой на Амос, че пророкът едвам бил доведен до къщата му, където скоро и починал - в VІІІ в. преди Христа. Той живял към 200 години преди Вавилонския плен.
 Св. преподобни Онуфрий Велики Св. преподобни Онуфрий Велики
За велики пустинни подвижници ни споделя свети Пафнутий, който самичък живеел необитаем живот. Веднъж в него се явило предпочитание да отиде във...
Пророчествата му са събрани в книгата, която носи неговото име и се състои от девет глави.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР