Роби Уилямс на финалния Spirit of Burgas В продължение на

...
Роби Уилямс на финалния Spirit of Burgas В продължение на
Коментари Харесай

Море и музика

Роби Уилямс на финалния Spirit of Burgas

В продължение на няколко години за хиляди хора беше ясно какво ще вършат в средата на август. Фестивалът Spirit of Burgas беше скъп за три вида хора – тези, които с години са чакали да видят избрани имена и идват напълно поради тях, тези, които до момента не са имали опция да посетят фестивал отвън България и виждат най-накрая еквивалент у нас, и умерено любопитните, които виждат опция за прекарване, без да се обвързват прекалено много с програмата.

През годините из сцените на Централния плаж гостуваха Sisters of Mercy, Deftones, Korn, Faith No More, имена в електронната музика като The Prodigy, Армин ван Бюрен, Benga и Пол Оукенфолд, хип-хоп легендите Грандмастър Флаш, Бъста Раймс и Wu-Tang Clan, по-съвременни реализатори като Editors, ZAZ, Тайни Темпа. Понякога за неприятно, само че по-често за положително, Spirit of Burgas постоянно беше еклектичен, без да е прекомерно ретро, прекомерно актуален, прекомерно жанров. Към сегашен ден Spirit-a остава най-близкият образец в България за относително огромен градски фестивал, който да притегля както различни, по този начин и мейнстрийм имена.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Затова и гибелта му пристигна по този начин изненадващо.

Внезапният край

Последното издание на фестивала се организира през 2015 година след нулева 2014-а. Присъствието на Роби Уилямс се оказа нож с две остриета – имаше единствено още едно необятно разпознаваемо име, и то за по-младите (Kasabian), което сътвори рефлекса в публиката, че отиват на независим концерт. Натрупаните през годините финансови загуби значително сложиха завършек на фестивала.

Междувременно в средата на десетилетието се появиха още два за малко просъществували формата – фестивалът Sea Garden с едно-единствено издание през 2014 година и насоченият към по-тежката музика Summer Chaos, който сред 2015 и 2017 година докара Таря Турунен, The Exploited, Kreator, Bullet For My Valentine и стана причина за последното осъществяване на The Prodigy в България.

През всичките години разнообразни промоутъри цитираха сходен набор от проблеми, с които се сблъскват: нетрайни партньорства, незадоволителна държавна и общинска поддръжка, липса на дълготраен проект. Междувременно слушателите се оказаха мощно фрагментирана група – някои желаят добре познатото остаряло, други не желаят да имат общо с него, а при дребния избор на фестивали в България мъчно тези две групи могат да се съчетаят хармонично.

Междувременно музикалните фестивали към страната станаха от ден на ден и все по-достъпни финансово.

Новото остаряло с фалшификация

Част от екипа на Spirit of Burgas в този момент работи по Hills of Rock в Пловдив - фестивал, който се организира с триумф и има идно издание на 28-30 юни с групи като Whitesnake, Disturbed и Garbage като хедлайнери.

Опитът от Spirit of Burgas се предава в още един летен фестивал, който ще бъде най-голямото събитие в Бургас през лятото – Spice Music. Той ще се организира на пристанището в града на 9 и 10 август и ще предложи носталгично връщане към 90-те години с имена като East 17, 2 Unlimited, Dr. Alban, Sonique, Haddaway. Засега продажбите са окуражаващи.

Свиването на концепцията до избран род и съответна аудитория лимитира оптимално риска. " В Бургас съм работил през годините като част от екипа на Spirit of Burgas и до някаква степен познавам града и изискванията за работа там ", споделя уредникът Николай Тодоров, създател на марката " На мрачно " и голям брой културни събития през годините, главно в родната му Варна. Сцената на " На мрачно " беше съществена част от програмата на Spirit of Burgas през годините.

Вече екипът разисква възможни имена за издание през 2020 година и прави условни проекти за разширение, само че първо ще се изчака да се види по какъв начин ще мине дебютнотo. Тодоров има концепцията да съчетава освен море, само че и храна с музика. Миналата година е почнал фестивала " Кино и храна " във Варна, който през 2019 година ще се разшири до още два града – Пловдив (1 – 7 юли) и Бургас (7 – 11 юли). Той е в основата и на още едно събитие в града - Европейски стрийт фууд награди, които ще се проведат на 11 август. " Истинската работа занапред следва, с цел да оправдаем доверието и упованията, най-много на почитателите. " Това е в основата и на Spice Music.

" В концепцията ни е заложена комбинацията на разнообразни детайли от актуалната градска просвета - музика, изкуства, храна, питиета, занимания. Слоганът ни също е тематичен - " Опитай усета на музиката ". Или с други думи, комбинацията на музикален формат със street food фестивал на брега на морето в разгара на лятото е причина за готино прекарване. " Звучи като рецепта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР