Робърт Хайнлайн е най-непознатият в България писател от Голямата тройка

...
Робърт Хайнлайн е най-непознатият в България писател от Голямата тройка
Коментари Харесай

Шампиони сме по кърпене на закони

Робърт Хайнлайн е най-непознатият в България публицист от Голямата тройка фантасти, наред с Айзък Азимов и Артър Кларк. Но за разлика от тях той е ослепителен създател и на късите разкази, от които потеглят две сентенции, получили международна известност. Eдната е: " Безплатен обяд няма ". А другата - " Колкото повече са законите и измененията в тях, толкоз повече са крадците ".

За страдание мъдрите мисли на Хайнлайн у нас от дълго време са излезли от сферата на научната фантастика и за влезнали брутално в всекидневието ни. И в случай че безвъзмезден обяд няма на никое място по света, то във връзка с смяната на законите България продължава да държи лидерски позици в Европа повече от 10 години.

Стана традиция при всяка инфарктна обстановка, панацеята да е законотворчество на пожар. Нека обобщим предложенията единствено за последната седмица.

1. Заради скандалната договорка на Гинка за ЧЕЗ стремително се готвят промени в Закона за енергетиката, с които на държавния регулатор КЕВР се дава неограничена власт да парира сходни съглашения сред частни субекти.

2. След вълната от митинги в поддръжка на доктора - палач на апаш, се написа на коляно следващата корекция в Наказателнния кодекс за неизбежната самозащита.

3. Последните наводнения и преливания на язовири вкараха и премиера Борисов в лабиринта от постановления и закони и го накараха стремително да изиска от министрите си нова опростена нормативна уредба, тъй че за един язовир да не са виновни минимум 10 ведомства.

Слава Богу, че изтеглиха Истанбулската спогодба. Иначе левите специалисти щяха и те на пожар да приготвят обещаните от Корнелия Нинова промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Няма да загатвам признатите ремонти за публичните поръчки поради оградата по границата. Нито законопроекта за вторичното плячкосване на КТБ поради кражбата на века. Нито пък обявената от шефа на Виваком смяна в Закона за телекомуниции, тъй като никой не е планувал, че в България ще има 5G мрежи.

Натрапчиво остава чувството, че

у нас законите са пишат по три аргументи

Най-често след нещастия - естествени, престъпни или финансови. До скоро огромната част бяха с благовидното пояснение - синхронизиране с европейското законодателство. И не на последно място - за съответен индивид - да се поддържа или да се глоби. Като продължение на латинската сентенция, че над закона е единствено властта.

Справка в статистиката демонстрира, че средногодишно в Народното събрание се внасят сред 300 и 400 оферти, а от тях се одобряват към 20 %. Това значи към 80 промени в законите на година. И в случай че приемем, че поправките в данъчните и осигурителните нормативни актове на никое място в Европа не могат да се преброят, то не е по този начин за други промени.

Един от първенците по ремонти е Законът за енергетиката, изключително през последните 6 години. Още не сме не запомнили какъв брой пари направиха компаниите, които първи получиха лицензи за ВЕИ-тата. И какъв брой банкрутираха, тъй като ги застигна смяната в закона. Ако квалифицираните в този момент поради ЧЕЗ ремонти бъдат признати, то доста евентуално е да сме очевидци на още сходни промени. Защото овластяването на КЕВР с пълномощия да глоби лицензи несъмнено ще бъде съпроводено с нови пълномощия и за Агенцията за приватизация - оттова ще изискват смяна за един от най-кърпените закони през прехода. След като се приема закон поради противоречива договорка с сдружение, обвързвано с търговията на електрическа енергия, то може да има смяна и при бъдещо противоречиво съглашение за сдружения, свързани с производството. Първото, за което се сещаме, е АЕЦ " Белене ".

Когато се жалват от дребното непознати вложения, политиците постоянно търсят аргументите отвън себе си. Виновни са неналичието на работна ръка, административните спънки, които по този начин и не понижават. Но истината е, че чужденците, които желаят да вложат парите си у нас,

виждат съществена спънка в калпавото законодателство

И непрекъснатите промени в него, което подтиква корупцията измежду служителите.

Нашият бизнес, без значение дали е огромен или дребен, приема всяка смяна на нож - без значение дали стана дума за нови касови апарати, нови патенти или нови екоинсталации. Защото облекченията се броят на пръсти. А доста постоянно всяко изменение значи нови разноски или най-малкото - нови инспекции и санкции.

Хората са уверени, че законите се вършат за богатите, а най-потърпевши са бедните. Оттам извира и най-големият недостиг, който унищожава самочуствието ни - неналичието на правдивост. Вместо да понижава страховете на хората като следи за спазването на законите, страната е впрегнала цялата машина да основава нови, които ще работят краткотрайно - до основаването на още по-нови. Така порочният нормативен кръг обезсмисля всеки закон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР