Риза на света Петка Българска, дарена на Русенска епархия от

...
Риза на света Петка Българска, дарена на Русенска епархия от
Коментари Харесай

Митрополит Наум: Да бъде св. Петка Българска наша молитвена застъпница и закрилница пред Бога

Риза на света Петка Българска, дарена на Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел, бе посрещната публично през днешния ден на граничния пункт Дунав мост. Светинята бе посрещната от висшите представители на духовната и световна власт.

Делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Българска, съобщи през днешния ден на българските си православни братя риза на светицата.

Честта да смени румънското знаме с българското бе оказана на регионалния шеф Борислав Българинов, а Негово високопреосвещенство митрополит Наум благодари за великодушния подарък на румънския патриарх Даниел и на митрополита на Молдова и Буковина Теофан:

„ Надявам се, че с тяхното благословение, дружно с молитвите на всички православни – и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, въпреки и малко, до светия живот на светата преподобна наша майка Параскева, с цел да бъде тя наша същинска молитвена застъпница и закрилница пред Всеподателя Бога, за румънския и за българския приятелски нации “.

Заедно с ризата на света Параскева, със съдействието на комерсиалния консул към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов, в България бяха доставени и 35 тона хранителни артикули за нуждаещи се християни от разнообразни епархии.

Светинята ще се съхранява в манастира " Света Петка " в село Копривец, а на празника Петковден ще бъде донесена в катедралния храм на Русе.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР