Рияд. Руският външен министър Сергей Лавров посети Рияд на фона

...
Рияд. Руският външен министър Сергей Лавров посети Рияд на фона
Коментари Харесай

„Коммерсантъ“: Сергей Лавров посети Саудитска Арабия

Рияд. Руският външен министър Сергей Лавров посети Рияд на фона на смяна в американския курс към Саудитска Арабия. Москва акцентира: всички съвпадения са инцидентни, Русия има своя стратегия. Но по един или различен метод съветският министър стана първият „ извънрегионален “ почитан посланик, който се срещна с престолонаследника на кралството Мохамед бин Салман, откакто Вашингтон намерено го упрекна за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Кореспондентът на " Коммерсантъ " Мариана Беленкая следи в Рияд договарянията на съветската делегация и съвпадението на визитата с " историческите събития " в района.

Посещението на Сергей Лавров в Саудитска Арабия беше малко - единствено половин ден сред договарянията в Обединените арабски емирства и Катар. През това време той съумя да беседва с сътрудника си Фейсал бин Фархан и бе признат от престолонаследника на Саудитско кралство Мохамад бин Салман. Само две седмици по-рано Вашингтон разгласи смяна на курса към Рияд заради нарушавания на човешките права и в действителност директно упрекна принц Мохамед за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Генералното консулство в Истанбул през октомври 2018 година Именно той беше разгласен за отговорен за закононарушението в отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ, направен директно след гибелта на Хашоги. Тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп направи всичко допустимо, с цел да не заплаши американо-саудитския алианс и макар настояването на Конгреса, не разреши публикуването на отчета. Настоящият собственик на Белия дом Джо Байдън се държи по друг метод. В допълнение към публикуването на отчета и налагането на наказания, той даде да се разбере, че ще води разговор непосредствено с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз, а не с принца, който към момента дава отговор за връзките със Съединените щати.

На този декор в сряда американски публицист, упълномощен в Рияд, попита съветските си сътрудници, дохвърчали със Сергей Лавров, дали визитата е обвързвано с смяна в политиката на Вашингтон. Москва обаче акцентира по всевъзможен метод, че визитата е в проектите за повече от месец и няма връзка с дейностите на новата администрация на Съединени американски щати. Друг е въпросът, че подготовката за договаряния в Москва стартира едвам неотдавна, което може да се изясни с действителностите от Близкия изток, изключително откакто проектите на министъра трябваше да съответстват с проектите на сътрудниците му в три страни едновременно, както и с графика на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с който Сергей Лавров организира договаряния незабавно след идването си в Доха.

Интересното е, че срещата на министрите съответства с церемонията по изтичане на бетон в основата на третия блок на турската атомна електроцентрала „ Аккую “, в която президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган взеха присъединяване в режим на телеконференция.

Друго положително съвпадане за външните министри на двете страни е предаването на избор на доверие на новото държавно управление в Либия. През миналата година Москва и Анкара поставиха доста старания за преустановяване на огъня в Либия и наблюдават от близко развиването на събитията в тази страна, макар че процесът на образуване на нови държавни органи е плод преди всичко, на американката Стефани Уилямс, която е на поста си съвсем година. Преди ден, до момента в който към момента беше в Абу Даби, Сергей Лавров се обади, с цел да разиска обстановката в Либия с египетския си сътрудник Самех Шукри. Както Египет, по този начин и ОАЕ подкрепяха управляващите в Източна Либия през последните години, до момента в който Турция оказа помощ на Триполи. Москва се опита да маневрира. Сега всички играчи се интересуват от новите либийски управляващи, които поддържат мъчно извоюваното единение и би трябвало да проведат обещаните парламентарни избори.

Сергей Лавров приказва за това в Рияд с Фейсал бин Фархан. „ Те показаха вярата, че преходното управление на Либия, което се образува в този момент, ще може неотложно да се включи в работата по нейното обединяване, както от позиция на действието на държавните структури, по този начин и във финансовите и икономическите условия и във връзка с основаването на обединени въоръжени сили ", сподели той по време на конференцията на ръководителя на съветското външно министерство.

Буквално няколко минути след тези думи международните организации предадоха: Камарата на представителите (парламента) на Либия, на съвещание на което в Сирт за първи път от няколко години се събраха представители на източната и западната част на страната, утвърдиха с болшинство гласове (132 от 134 присъстващи депутати) новото държавно управление отпред с Абдул Хамид Дбейба.

Що се отнася до саудитския министър, той беше най-притеснен от обстановката в Йемен. Това не е изненадващо, като се има поради непрекъснатите обстрели на кралството от придвижването на хутите „ Ансар Аллах “. Само предходната неделя безпилотни летателни апарати и балистични ракети удариха оборудването на петролната компания Saudi Aramco в Рас Танур, най-голямото пристанище за мореплаване и за други „ военни цели “ в източната част на страната. „

Сергей Лавров заобикаля директните обвинявания против хутите, като в същото време акцентира, че „ всички страни в спора, без изключение, всички, освен в Йемен, би трябвало да се преценяват с интернационалното филантропично право “. „ Според него офанзивите против гражданска инфраструктура, които могат да доведат до цивилни жертви, са неприемливи “, сподели той. Москва непроменяемо поддържа разговора сред всички страни в спора и поддържа напъните за преустановяване на военните дейности, подхванати от специфичния делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Йемен Мартин Грифитс.

Руско-саудитските договаряния не минаха без сирийския въпрос. Освен това, ден преди визитата на Сергей Лавров, Александър Лаврентьев, специфичният представител на президента на Руската федерация за Сирия, дойде в Рияд. Той, сходно на министъра, беше признат и от престолонаследника Мохамед бин Салман. Москва в действителност се нуждае от поддръжката на Рияд в работата със сирийската съпротива, с цел да понижи въздействието на Анкара върху нея. Още през януари, до момента в който беше на посещаване в Русия, Фейсал бин Фархан помоли по време на конференция да не се разделя сирийската съпротива на протурска и просаудитска, наблягайки нуждата да се поддържа целият сирийски народ. В сряда външният министър на кралството още веднъж приказва за нуждата от единството на сирийците. В същото време той не поддържа думите на своя сътрудник от Емирство, казани в навечерието на нуждата от анулация на глобите против Сирия. Вместо това той означи, че сирийската рецесия изисква политическо решение и че тази страна „ би трябвало да се върне в арабската прегръдка и да реализира непоклатимост и сигурност “.

Сергей Лавров и Фейсал бин Фархан също означиха позитивното развиване на двустранните връзки. Сред последните вести в тази област е идното разкриване на съветската комерсиална задача в кралството. Името на първия търговски представител стана известно в навечерието на визитата на Сергей Лавров в Рияд. Търговската задача ще се управлява от Станислав Янковец, който към този момент има опит в работата с арабските страни. Преди това той беше основен изпълнителен шеф на Руско-арабския бизнес съвет. Той ще би трябвало да реши по какъв начин ще бъде изпълнена поставената от управлението на двете страни задача - да докара до 2024 година руско-саудитския търговски оборот до 5 милиарда $. Засега той едвам надвишава 1,5 милиарда $.

Министрите бяха изпълнени с оптимизъм и по въпроси, свързани с петролния пазар. „ Имаме общо мнение, че е належащо да развиваме съдействие на международния пазар на въглеводороди, с цел да координираме тясно нашите дейности, в това число във формат ОПЕК +. На този стадий не виждаме събития, които (ако бъдат реализирани) ще подкопаят интереса към нашето взаимно съдействие “, сподели Сергей Лавров. И той заключи: " Това е справедлива действителност и има дълготраен, резистентен темперамент. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР