Рисковете от недостатъчно предпазливо ипотечно кредитиране нарастват на фона на ...

Рисковете от недостатъчно предпазливо ипотечно кредитиране нарастват на фона на

Австрийската централна банка вижда нарастващи рискове от ипотечното кредитиране

Рисковете от незадоволително внимателно ипотечно кредитиране нарастват на фона на взрива на жилищния пазар в Австрия, предизвести централната банка на страната и акцентира, че сходни заеми би трябвало да бъдат следени деликатно, предава Ройтерс.

В последния си шестмесечен отчет за финансовата непоклатимост, оповестен през юни, Австрийската централна банка заяви, че е належащо деликатно да се следи ипотечното кредитиране за попречване на систематичен риск, а ръководители на централната банка обявиха, че ще възприемат очаквателен метод.

В официално съобщение след новия отчет, оповестен в сряда, централната банка съобщи, че жилищният пазар към момента пораства по-бързо, в сравнение с този в еврозоната. Ипотечните кредити към момента постоянно са по-рискови от стандартите, препоръчвани от Борда за непоклатимост на финансовите пазари, който включва представители на финансовото министерство, централната банка и Комисията за финансовия пазар.

„ На австрийския жилищен пазар… растежът на цените и на ипотечните кредити остават обилни (през първото полугодие на 2021 г.), което слага съобразяването на банките със стандартите за стабилно кредитиране под засилено наблюдаване от надзора “, отбелязва Австрийската централна банка.

„ Особено внимание би трябвало да се обърне на устойчивостта на кредитирането, изключително на жилищното кредитиране. Препоръките на Борда за непоклатимост на финансовите пазари би трябвало да бъдат изпълнени “, се споделя още в известието.

Препоръките на борда за стабилно ипотечно кредитиране плануват първична вноска от най-малко 20% от общите потребности от финансиране, оптимален период на кредита от 35 години и съответствие сред обслужването на дълга и приходите не повече от 30-40% от чистите приходи на семействата.

Австрийската централна банка добави в уводната част от официалното съобщение си, че рисковете за жилищните кредити „ порастват “.

Източник: investor.bg
PromoMall.bg